Cum să deosebiți o viroză respiratorie de astm. Copiii, predispuși la începutul de an școlar
După începutul de an şcolar, alergologii constată aşa-numita epidemie de astm. Copiii sensibili vor fi agresaţi de un nivel mare de alergeni.
În plus, comunităţile largi vehiculează intens virusuri şi bacterii. Iar o simplă viroză poate declanşa o criză de astm la un copilaş predispus.
De ce apar frecvent manifestări asmatice - tuse seacă, respiraţie şuierătoare, hârâit în piept după începutul şcolii? Sunt mai multe motive, în cazul copiilor alergici.
Dr. Brânduşa Petrutescu, medic primar alergolog: „După relaxarea din vacanţă vine brusc stresul la şcoală. Expunere la praf în sălile de casă, în concentraţii mai mari decât acasă.”
Dr. Brânduşa Petrutescu, medic primar alergolog: „Inflamaţia cronică indusă de polenuri, de prafuri, de mucagaiuri, de câine, predispun la contractare de viroze care sunt mai urâte.”
Atenţie, însă, de cele mai mutle ori, copilul pare că suferă de o viroză respiratorie. Dar nu face febră!
Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Dar de ce răceşte? Nu răceşte. Manifestările de răceală sunt ale închiderii căilor aeriene şi a dificultăţii respidatorii. De aceea se subdiagnostichează în România astmul. Părinţii vin şi întreabă ce trebuie să facem pentru imuntate. Nu trebuie să facem nimic pentru imunitate.”
Dacă aveţi un diagnostic corect şi dacă urmaţi tratamentul corect. Dar 9 din 10 pacienţi astmatici sunt, la început, trataţi pentru răceală. După tratamentul corect pentru manifestările astmatice, micuţul pacient devine stabil. Medicii însă insistă să fie verificat, obiectiv, astfel încât să îi determine nivelul inflamției din plămân. Se poate afla uşor, doar suflând într-un aparat care măsoară oxidul nitric.
Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Vedem la pacienţi cu astm, chiar dacă se simt bine, care au cantitate mare de fum între ghilime, oxidul nitric trădând există unei cantități mari de inflamaţie necontrolată, că igrasia din perete.”
Din fericire, însă, boala corect diagnosticată şi tratată îi permite micului paceint să ducă o viaţă absolut normală. Astmul este cea mai frecventă boală cronică a copilăriei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!