Guvernul a aprobat introducerea de medicamente noi pe lista celor compensate și gratuite

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
medicamente generice
iStock

Guvernul a aprobat includerea a 16 molecule noi în lista de medicamente compensate și gratuite de care beneficiază asigurații cu sau fără contribuție personală. 

Potrivit Ministerului Sănătății, medicamentele nou introduse sunt destinate pentru tratamentul mai multor afecțiuni: tuberculoză, afecțiuni oncologice, astm bronșic, poliartrită reumatoidă, HIV/SIDA, dermatită atopică gravă.

3 dintre moleculele introduse în lista de medicamente gratuite sunt destinate tratamentelor pentru afecțiuni oncologice: leucemie limfoblastică acută, mielom multiplu și mielom multiplu recidivant.

Un număr de 9 molecule sunt destinate pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente.

Cele 9 molecule noi se adaugă celor 21 de denumiri comune internaționale (DCI), utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilă sau multidrog – rezistentă care se află în lista de medicamente compensate 100% care se acordă bolnavilor incluși în Programul național de tratament al bolnavilor cu tuberculoză. ”Rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în țara noastră, urmare a derulării mai multor programe de combatere a acestei afecțiuni”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO