Cum sa acorzi primul ajutor unei persoane care nu respira. Primele lucruri pe care trebuie sa le faci in aceste momente
Luam astazi impreuna una dintre cele mai importante lectii de prim-ajutor. Va aflati langa o victima care nu e constienta si nu respira. De manevrele dumneavoastra - pana vine ambulanta - poate depinde viata acelui om.
Iata cum suna notiunile de baza ale supravietuirii in aceasta situatie.
Cu mana pe frunte, doua degete sub barbie, tragem de frunte si tragem astfe de baza limbii, si se verifcia calea respiratorie.
Victima nu este constienta si nu pare sa respire. Chemati de urgenta ambulanta! Cu telefonul pus pe difuzor sau rugand pe cineva sa se ocupe de acest aspect, in timp ce incepeti procedura. Minutele ce trec pana la sosirea medicilor sunt vitale pentru supravietuire.
Victima trebuie sa stea pe o suprafata dura - ciment de exemplu - ca manevrele de compresie sa fie aplicate direct pe inima. 30 de miscari se fac, spre interior.
Podul palmei lipit pe stern si planul dur la jumatatea distantei dintre gaura de la nivel gatului si capatul sternului. Asezam podul palmei, cealalta mana peste podul palmei, coatele drepte, picioarele usor departate.
Urmeaza apoi doua insuflatii. Stringeti nasul victimei si suflati de doua ori.
Dr Mia Ifrosa: “Practic ii asigura un nivel minim de oxigen astfe incat sa ii cresca sansele de surpavietuire pana la ajutorul avansat din partea ambulantei.”
La copiii cu varste cuprinse intre 1 si 8 ani se verifica si pulsul inghinal. Iar manevrele incep cu cinci insuflatii.
Mana pe frunte, stringem bine nasul. Apoi cele 30 de compresii. Se fac cu o singura mina.
La bebelus, starea de incontienta apare, in multe cazuri, dupa ce se ineaca cu lapte.
Dupa eliminarea corpului strain, pana ce bebelsul isi recapata constienta, trebuie asezat in pozitie laterala, de siguranta.