Cum preparam corect carnea. Coapta la mai mult de 160 de grade Celsius, isi pierde din proteinele care va hranesc
Preparati carnea si pestele lent, fara ulei, la temperaturi medii, in cuptor. Iar daca vreti sa folositi grasimile perfecte din orice tip de peste, consumati produsul proaspat si nu dupa congelare.
Consumati alimente integrale, dar nu neglijati capitolul preparare. Spre exemplu, carnea pregatita la cuptor nu e intotdeauna sanatoasa. Coapta la mai mult de 160 de grade Celsius, isi pierde din proteinele care va hranesc. Iar grasimea perfecta din peste se poate distruge prin congelare.
Fara prajeli, fara paneuri – iata cum ar suna indicatia generala in privinta prepararii produselor din carne. Motivele nu tin de acumularea kilogramelor nedorite.
„Nu recomand pestele prajt, este cel mai gustos, dar nu-l remand pentru ca isi pierde absolut toate calitatile, nu ramine decat gustul placut al prajelii”, declara doctorul nutritionist Cristina Balanescu.
Acelasi lucru este valabil si pentru o felie de carne alba sau rosie. Dar prajit nu inseamna doar preparare intr-o tigaie plina cu ulei. Si daca puneti ulei vegetal in tava din cuptor, si daca il adaugati intr-o ciorba, este vorba tot despre prajeala. In privinta pestelui, cele mai bune metode de preparare sunt uscarea si sararea. Grasimile din pestii congelati isi schimba proprietatile.
Dr. Cristina Balanescu: „Sunt primele de fapt care isi pierd capacitatile benefice cu scop nutritiv. Ideea ca noi consumam peste pentru a ne aduce un surplus de uleiuri, de fapt consumam un balast, cam ceea ce a ramas, pentru ca uleiul s-a pierdut pe parcursul congelarii."
Grasimile nesaturate din peste se degradeaza la temperatura de congelare, in cel mult 2 saptamini. Cat priveste proteinele din carne si peste, acestea sunt distruse de caldura excesiva.
„Prin temperatura extrema apar niste modicari la nivelul proteinelor, care fac ca acestea sa fie greu digerabile, greu abosorbibile. Practic mancam degeaba acea carne”, ne explica medicul primar endocrinolog Antonela Burlacu.
Daca o preparati la cuptor, aveti grija ca temperatura sa nu depaseasca 160 de grade Celsius. Iar daca gatiti carnea in tigaie, la foc deschis, fara ulei, corect este sa fie expusa la foc mic.
Dr. Antonela Burlacu: „Totul preparat in tigai no stir, sa nu se lipeasca, cu spatule de lemn care sa fie bine intretinute.”
In felul acesta, consumati proteine de calitate. Adica va hraniti, si nu doar ingerati calorii.
Sursa: Pro TV
Etichete: sfaturi, nutritie, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
27-02-2014 09:20