Cum păstrăm echilibrul alimentar în perioada Sărbătorilor
E aproape imposibil că mesele de sărbători să nu fie bogate. Dincolo de orice altă recomandare... atenție la excese!
Pe de altă parte, există mijloace de a aduce echilibrul și la îndemână. O cafea cu zahră, care stimulează sucurile biliare. Apă. Și, bineînțeles... pauză alimentară.
Bila sau fierea este un lichid produs de ficat și stocat în vezicula biliară. Odată ce mâncați, acest lichid descompune grăsimea. În același timp, lichidul biliar extrage vitaminele solubile în grăsime, adică vitaminele A, D, E și KA.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
După mese prea grase, bila va fi depășită. Primul simptom? Greață. De aceea, lângă alimentele grele puneți alimente amare - andive, capere ori murături în sare. Și nu uitați de cafeaua fără zahăr.
Dr Irina Ignatescu, medic specialist radiologie: „Cafeaua are același efect asupra colecistului ca mâncarea, îl descarcă. Este colecisto kinetic, activitatea colcistului este foarte intensă după o cafea”.
Când pregătiți mesele de sărbători, asigurați-va că preparați și delicata ciorbă de legume. Fără să prăjiți legumele înainte. Fără să adăugați ulei în ciorbă. Și, după un exces alimentar, îndreptăți-va atenția asupra ei la următoare masă.
Dr Mihaela Bilic, medic în nutriție: „Într-o ciorbă avem jumătate apă, jumate din caloriile unui fel, prin simplul fapt că e diluată cu apă, iar paradoxul ciorbei, pe care nutriționiștii nu știu să îl explice, este că stă de două ori mai mult în stomac decît felul doi. Ciorba te ține de două ori satul pentru jumătate din numărul de calorii”.
Indiferent de ceea ce puneți pe masă, să fie și apă. Din plin. Ajută digestia și reduce eventualele procese inflamatorii.
Dr Mihaela Bilic, medic în nutriție: „De ce e apă vitală pentru organism pentru că schimburile de nutrieni, chiar și de toxine, dintre celule se fac prin intermediul apei”.
Apa și pauza alimentară sunt cele mai bune instrumente, după excesele alimentare care vor veni în săptămânile următoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, grasime, sarbatori, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
20-12-2019 09:09