Cum isi risca sanatatea turistii dornici de un bronz rapid. Arsurile solare pot duce la aparitia melanomului
Zi sufocanta pe litoral. Termometrele au indicat peste 33 de grade, insa temperatura resimtita s-a apropiat de 40. Mai mult, pe o scara de la 1 la 10 indicele radiatiilor ultraviolete a fost extrem de ridicat, iar pericolul de arsuri solare, major.
Chiar si asa, dupa o primavara ploioasa, miile de turisti dornici de un bronz rapid au riscat si au stat toata ziua numai pe plaja.
Marea a parut prea mica pentru miile de turisti care au cautat in apa putina racoare. La amiaza, in Mamaia, soarele dogoritor parea ca vrea sa dea foc nisipului. Indicele radiatiilor ultraviolete a depasit gradul 7, iar riscul expunerii la soare a fost mare.
Turistii ca nu s-au protejat au suferit arsuri, cum este si cazul unui domn.
Arsurile solare pot cauza insa cea mai grava boala a pielii - melanomul. Mai exact, cel mai agresiv tip de cancer dintre toate cele cunoscute. Din acest motiv, specialistii nu recomanda expunerea la soare intre orele 11 si 16.
Duminica, pe plaja, nimeni nu a tinut cont de aceste sfaturi. Pentru multi, mai important a fost bronzul decat sanatatea.
Turista: "Razele solare au ultravioletele foarte ridicate, iar noi ne expunem foarte mult la soare, ceea ce este contraindicat, este foarte periculos mai ales pentru copii, pentru persoanele in varsta."
Pe plaja si palaria este obligatorie, spun medicii.
ELENA GRIGORE, PARAMEDIC: "Sa se hidrateze corespunzator, sa stea la umbrela si sa foloseasca creme cu factor de protectie ridicat, pentru copii 50 SPF, pentru adulti 30, atunci cand apa este rece intrarea in apa sa se faca treptat, sa nu existe soc termic."
In cel mai mare pericol sunt persoanele cu tenul deschis si ochii albastrii, transmit specialistii. Tot aceste persoane sunt si cele care pot face cel mai repede insolatie.