Cum ne-a ajutat vaccinul BCG din copilărie să trecem mai ușor peste infecția cu coronavirus. Poate fi util pentru imunitate
Vaccinul BCG a fost una dintre armele luate în calcul în lupta activă împotriva virusului SARS-COV-2.
Teoretic, este și una dintre explicațiile pentru care vesticii au avut mai mult de suferit decât est-europenii.
Vaccinul BCG este cel care ne protejează de tuberculoză. În România, se face în maternitate. În Europa de Vest, nu mai intră în schema de vaccinări obligatorii. Pentru că nu mai exista tuberculoza de foarte mult timp!
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este cea care recomandă vaccinarea în România încă de la naştere. Pentru că în ţară numărul persoanelor infectate cu bacteria, care produce boala numită turberculoză, este mai... mare decât al celor neinfectaţi.
Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Infecţia în România nu se tratează, se tratează boala, înseamnă că Mycobacterium Tuberculosis începe să devină activ. Dar în acest moment sistemul meu imunitar reuşeşte să facă condiții astfel încât sau nu apară boala. Vaccinul se administrează la 3 zile după naştere, se poate administra doar la persoane care nu sunt infectate iar eficienta lui e nespecifică”.
Ce înseamnă eficiență nespecifică a vaccinului BCG? Vorbim despre un vaccin clasic, făcut din celula bacteriană întreagă şi atenuată. Ne explica expertul imunolog:
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Acest vaccin, odată administrat, produce o infecţie ușoară, care este rezultatul multiplicării celulelor bacteriene conţinute în vaccin”.
Bacteriile din vaccin pătrund şi se multiplică în celulele imunitare numite macrofage. Adică tocmai în celulele proiectate să distrugă bacteriile ori virusurile! Dar şi celulele tumorale!
Induce astfel un răspuns imun corect în prima linie de apărare imunitară. Macrofagele sunt răspândite peste tot în organism. Le găsim în număr mare în plămân, ficat, splină și ganglioni limfatici.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Da, e foarte clar că administrarea vaccinului BCG induce un răspuns, o puternică activare a macrofagelor care prezintă prima linie de apărare imunitară Este foarte fezabilă, foarte corectă ipoteza că vaccinul BCG ne poate fi util şi pentru a stimula imunitatea celulară, care ne apără de bacterii şi virusuri intracelulare. Dar şi de alte afecţiuni ne-infecțioase, dar în care imunitatea celulară e importantă- adică afecţiunile tumorale!”.
La generaţiile care au peste 40 de ani, re-vaccinarea BCG se făcea în şcoală, când copilul împlinea 14 ani. Acum, rapelul nu se mai face uzual!
În prezent, re-vaccinarea la vârsta adultă se face, la indicaţia medicului specialist, preponderent în Moldova ori Oltenia, unde numărul cazurilor de tuberculoză este mare.