Ce vrea să audă un copil pentru a-și dezvolta încrederea în sine. ”Părintele trebuie să fie alături”
”Te iubesc când ai rezultate bune! Te iubesc cînd ai greșit! Vedem noi cum rezolvăm!”. E tot ce vrea să audă, în copilărie, un viitor adult.
Cu încredere în propria persoană. Cu respect față de propria persoană. Cum se construiește încrederea în propria persoană? Imediat, la ”Ce se întâmplă, doctore?”.
Pandemie în rândul adulților. Așa apreciază psihologii numărul adulților care suferă de lipsa încrederii în propria persoană.
Înseamnă, de fapt, incapacitatea de adaptare la un mediu agresiv din el însuși. Lipsa încrederii este învățată în primii ani de viață.
Ce învață micuțul în lacrimi?
Bogdana Bursuc, psiholog: ”Învață că modul în care simte e neadevact, modul în care se exprimă e neadecvat, nevoile lui sunt neadecvate, ceva e în neregulă cu modul în care reacționez”.
De aici, derivă ideea: ”Nu am încredere în mine!”. Perpetuată pe toată viața. Cum o descompunem? Și aici ne adresăm celor care acum sunt părinți.
Îl vedeți că plânge, e furios, supărat, frustrat?
Bogdana Bursuc, psiholog: ”Văd că plângi, văd că ești supărat sau văd că ești supărat sau furios, ce pot face pentru tine acum?”.
Înainte de răspuns, mângâiați-l cu liniște. Atingerea îi transmite creierului automat semnale de liniștire. Apoi îi puneți alte întrebări.
Copiii trebuie iubiți pentru simplul fapt că există
Încrederea în propria persoană și stima de sine sunt două elemente esențiale ale unui psihic corect construit.
Când copilul are un succes, acestea cresc în mod natural. Când are un eșec, scad tot natural.
Gaspar Gyorgy, psiholog: ”Important de știut este că părintele trebuie să fie alături de copil indiferent de rezultatele acestuia”.
Și copilul va avea o relație bună cu propria persoană și se va accepta cu eșecurile sale, cu minusurile sale și e foarte important să îi creștem acest respect față de propria persoană și când are eșecuri.
Nu îi iubim pe copii doar pentru comportamente pozitive, în care se implică pentru rezultate școlare excepționale, ci pentru simplul fapt că există și când îi creștem în maniera asta, copii vor deveni adulți sănătoși!
”Te iubesc când ai rezultate bune! Te iubesc când ai greșit! Vedem noi cum rezolvăm!”. E tot ce vrea să audă, în copilărie, un viitoar adult. Cu încredere în propria persoană. Cu respect față de propria persoană.