Cum facem diferenta intre o infectie si o alergie in cazul copiilor. Toamna, anotimpul perfect pentru acest test
Pana spre doi, trei ani, copiii racesc frecvent. Un episod infectios e continuat de altul si, in special toamna, pare ca nu vor mai scapa de infectii respiratorii.
Dupa varsta de trei ani insa, o infectie intinsa pe mai bine de doua, trei saptamani ori episoadele repetate ascund, mai mult ca sigur alergii. E sezonul propice sa facem diferenta intre ele.
Anotimpul rece este preferatul virusurilor cu transmitere respiratorie. Va infectati cu un virus, capatati imunitate specifica doar pentru acel micro-organism. Luati contact cu un alt virus, sunteti pretabili oricind la o noua infectie. Prima masura prin care limitati aceste infectari este sa circulati cat mai mult in aer liber, chiar daca e frig.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In spatii deschise, virusurile se disperseaza. De aceea, copiii mici trebuie plimbati cat mai mult. Cu toate acestea, pana la 3 ani vor avea infectii respiratorii repetate.
Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: "Dupa varsta de 3 ani, copii pot manifesta terenul de rinita alergica si pacientii trebuie invertigati ca sa fi dovedim acest lucu, cu teste alergologice, cu teste imunologice."
Pana la trei ani, au avut timp sa intre in contact cu alergeni respiratori. Iar sistemul imunitar, la cei predispusi, poate avea reactii exagerate.
Un virus se lipeste mult mai repede de o mucoasa nazala inflamata alergic. Mai mult, daca cel mic respira pe gura din cauza alergiei, va da drum liber micro-organismelor sa ajunga in plaman.
Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: "O infectie pe o afectiune alergica se poate complica mult cu otite, cu sinuzite infectioase, pe terenul de rinita alergica."
Si invers…
Dr. Elena Latcan, medic primar ORL: "De la raceli repetate, se acumuleaza niste microbi care produc niste toxine care merg prin sange. Noi le dam un tramtament cu antibiotic, antialergic. Toate aceste toxine alergizeaza organismul."
Totul, in interiorul organismului uman, este in legatura. Asa ca, pentru un alergic, racelile de sezon nu au nevoie doar de tratament simptomatic, ci in primul rind de tratament antialergic.
Aceasta daca stiti ca cel mic este hiper-reactiv. De aceea, odata ce manifesta episoade mult prea dese de evenimente respiratorii sau mult prea severe, consultati si alergologul.