Cum asigură un pește corect gătit hidratarea continuă a tuturor celulelor umane
În fiecare sezon încercăm să venim cu argumente științifice despre o parte a bucătăriei românești. Și insistăm, totodată, cu ideea că nu rețeta face mâncarea, ci biologia.
Aflăm cum hidratează peștele. Nu am greșit formularea. Un pește corect gătit asigură hidratarea continuă a tuturor celulelor umane. Îl înfășuram astăzi în cele mai plăcute arome care pot fi găsite pe malul Dunării.
5500 de specii abia așteaptă răsăritul. Cea mai mare biodiversitate din Europa e pretextul ideal să vorbim despre pește. Nu putem să trăim fără el.
Suntem la kilometru zero în Delta Dunării, adică la mila 23. Pentru că ne aflăm în centru, puteți să ajungeți oriunde în suprafața Deltei. În plus, mila 23 nu e situată pe canale înguste.
Adică primele locuri în sală la un spectacol uriaș. După pescuitul de dimineață ajungem să facem borșul de pește lipovenesc. Mâncarea perfectă. Nu apa din Dunăre da gustul, ci oțetul și patru legume: ceapă, ardei, cartof și roșie.
Lucica Buhaev: „Eu m-am născut aici. Părinții mei, bunicii mei au fost aici, bunicii au venit din Rusia. Mâncarea noi încercăm să o menținem așa cum s-a făcut odată. Poate nu făceam paneuri, dar o ciorbă mâncau, o plachie mâncau, un crap la cuptor mâncau, o sarma făcută din pește mâncau. Și peștele să fie diversificat, măcar 3 feluri de pește: un somn, un crap, un caras. Noi ce găsim aia avea în ziua respectivă, somn, șalău, orice.”
Gogoașa e de fapt o turtă prăjită în ulei, care însoțește ciorba de peste.
Acizii grazi polinesturați nu îi poate produce propriul ficat, deși organismul are mare nevoie de ei, ne ajută natura prin pește.
Peștele aduce cantități ideale. Cum îi folosim? Îi folosește fiecare celulă umană în hidratare pentru că datorită lor apa intră și iese în mod normal din celule. Și aceasta este legătura între apă și pește în interiorul organismului uman.
Peștele înseamnă, de fapt, hidratare optimă și continuă.
Și revenim la gustoasa ciorbă lipoveană care are pește, oțet, adică un acid și legume printre care și roșie, tot un acid.
Și facem puțin chimie cu gust.
Mihaela Bilic medic nutriționist: „A nu mânca pește este atât de grav pentru organismul nostru. Nici nu merită pus în discuție ce riscuri am avea, adică metale grele, cu riscuri am avea să nu mâncăm peste de 2 ori pe săptămână, de 3 ori ideal. Gătitul umed ajută la digestia proteinelor fie că e vorba de carne și pește. Cu cât sunt gătite uscat cu atât mai greu de digerat.”
Ciorbă sau tocăniță, adică gătit umed, face proteinele ușor de absorbit de către organismul uman.
Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Oțetul e un acid care se pune din argumente chimice. Din argumente științifice pentru că absorbția nutrienților e mai bună.”
Oțelul din ciorbă sau sucul de roșii sau roșiatot un acid, ne ajută să luăm fier din pește și să putem să îl folosim.
Tot oțetul ne face să luăm calciu, ușor de procesat ulterior din alimentul perfect.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!