Cum apare boala parodontală. Recomandările medicilor stomatologi

×
Codul embed a fost copiat

La interfaţa dintre dinte şi gingie există un șanț care descarcă permanent un lichid cu rol în apărarea întregii cavităţi orale. Dacă acesta e acoperit de tartru, sistemul imunitar nu mai apără dintele. Urmările sunt dezastruoase.

La vârste mici, cantitatea de salivă secretată de către copil este imensă. Tocmai datorită acestei cantităţi, sărurile nu apucă să se depună pe dinţi. Deci nu apare tartrul.

Situaţia de schimbă în adolescenţă. De aceea, de la 16 ani şi pentru toată viaţa, aveţi nevoie de detartraj măcar o dată pe an. Pentru că tocmai depunerile de tartru sunt cele care fac ca dintele să nu mai stea bine în os. Vorbim atât despre osul natural, cât şi despre orice fel de lucrare dentară:

Dr. Anca Rusu, Medic chirugie dento-alveolară: "Aşa cum bacteriile aderă pe suprafața naturală a dintelui aşa pot adera şi pe suprafaţa coroanei implantului. Igienizarea trebuie făcută la 6 luni de zile."

Dintele e ţinut în gingie cu ajutorul unor benzi. Se numesc parodonțiu marginal. În lipsa igienizărilor profesionale, tartrul - care se depune oricum - rupe tocmai benzile care leagă dintele de os.

Citește și
CSID catina
Beneficiile cătinei, alimentul-medicament sau "ginseng-ul romanesc"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Aşa apare boala parodontală. De aceea, chiar dacă vă spălaţi pe dinţi zilnic, un detartraj la stomatolog, măcar o dată pe an, este obligatoriu.

Boala parodontală începe cu sângerarea gingiilor, continuă cu retragera acestora. În faze finale, dintii devin mobili. Şi vor cădea. În acest din urmă caz, sunt necesare implanturile dentare.

Simultan, medicul stomatolog va încerca să redea aspectul natural al danturii. Adică să realizeze coroane pe implanturi, prin tehnici moderne. Iniţial, se face o scanare a întregii cavităţi orale:

Dr. Mihaela Palade, medic specialist: "O scanează cu o cameră intraorală urmărind că designul viitoarei coroane să fie realizat cu ajutorul unei soft."

Comanda se va trimite unei freze speciale! Computerul va exclude eventuale erori umane în realizarea unei coroane.

În cazul în care v-aţi pierdut un dinte natural şi aveţi deja implant, ţineţi cont că şi acum aveţi nevoie de detartraj. În lipsa acestuia, bacteriile din cavitatea orală îl pot infecta. Astfel, se poate pierde şi implantul.

Dr. Anca Rusu, medic chirugie dento-alveolară: "Tehnica de igienizare a implanturilor seamănă cu tehnica de igienizare a dinţilor. În plus recomdăm duşul bucal."

De aceea, pe lângă igiena zilnică, o dată la 6 luni e necesra igienizarea profesională şi detartrajul în cabinetul stomatologic.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Salvați copiii României!" Elena Lasconi prezintă realitatea cruntă a copiilor care merg flămânzi la culcare

În Săptămâna Mare, Știrile ProTV lansează campania "Salvați copiii României!" Elena Lasconi aduce în prim-plan, în fiecare seară, o realitate dureroasă.

Beneficiile cătinei, alimentul-medicament sau
Beneficiile cătinei, alimentul-medicament sau "ginseng-ul romanesc"

Cătina era denumită, cândva, "ginseng românesc". Crescută sălbatic și recoltată cu greu din arbuștii țeposi, era și este folosită iarna întreagă sub formă de sucuri, de cei convinși că le da putere.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.