Cum ajunge fumatul să fie responsabil de distrugerea organismului. Legătura nebănuită cu cancerul la vezică
Știm sigur că fumatul produce noduli pulmonari. Cunoaștem și faptul că vezica urinară este modificată la cei care au acest viciu.
Urmăm, astăzi, drumul unui fum de țigară. De la plămân, în sânge și apoi în calea de excreție. Și vă arătăm modificări spectaculoase. Pe care, însă...nu ni le dorim.
Trei sferturi din cancere de vezică nu sunt invazive, un sfert sunt invazive, asta înseamnă că sunt periculoase, dacă nu le trataţi la timp.
Departe de pacient, cu ajutorul unui robot, chirurgul Mircea Gabriel Onaca operează minim invaziv cancer de vezică urinară. A apărut după ani de zile de fumat.
Dr. Mircea Gabriel Onaca, medic primar urolog: „Sunt descrise mii, poate chiar zeci de mii de substanţe toxice, fumul acesta e absorbit de plămân şi se elimină prin rinichi şi căile renale. Venind în contact cu căile renale, cauzează cancer de căi urinare, cancer de vezică. De fapt, fumatul e asociat cu majoritatea cancerelor pe care le ştim”
Fumul de ţigară distruge mucusul care protejează vezica urinară, chiar de … urină. Iar urina va intra în contact direct cu pereţii vezicii. Situaţie care nu e fiziologică. Aşa pot apărea mai des infecţii urinare. Dar şi modificări neoplazice ale vezicii, cu alte cuvinte cancer de vezică urinară. De la ţigară.
Fumul a ajuns aici prin sânge, filtrat de rinichi. Şi eliminat prin vezică.
În sânge, de fapt în interiorul vaselor, ţigara a produs deja fisuri. În acestea intra colesterolul LDL, prezent în mod normal în sânge.
Dr. Iulian Călin, medic cardiologie intervenţională: „Începe procesul de ateroscleroză. atacaă şi se apără, deci sistemul imunitar face o reacţie de apărare. Avem poarta de intrare, mici fisuri care sunt date de hipertensiune, de produşi toxici în urma fumatului, şi o să intre acolo molecule care nu au ce să caute în mod normal”
Aşa se poate bloca un vas. Apare infarctul şi accidentul vascular cerebral.
Ne uităm spre plămân, primul filtru pe care îl loveşte ţigara.
Tuburile respiratorii sunt tapetate cu perişori numiţi cili. Aceştia împing impurităţile, dar şi mucusul, spre exterior. Fumul de ţigară îi distruge. Nu mai există celule cu cili, sistemul imunitar nu mai controlează celulele şi apare tumora.
Dr. Felix Dobrițoiu, medic specialist chirurgie toracică: „Fumatul e cea mai importantă cauză de apariţie a cancerului pulmonar”
Tocmai am descris, invers, drumul unui fum de ţigară. Aceasta este legătura fum de ţigară - plămân – sânge - urină.