Cum influențează fumatul apariția herniei de disc. Sfaturile specialiștilor

Ultima actualizare: 30-10-2020 14:36

Coloana vertebrală este formată din vertebre, conectate prin discuri. Dacă sunt sănătoase, acestea funcționează pe post de amortizor. Cel mai ușor deteriorăm amortizorul prin sedentarism și prin fumat.

Așa apare hernia de disc.

Discurile dintre vertebre își doresc mușchi puternici în jur. Mușchii le preiau o mare parte din sarcină. Sedentarismul slăbește structurile musculare, care vin în sprijinul coloanei vertebrale. Sedentarismul, plus poziții vicioase 8 ore pe zi în fața computerului, să spunem înseamnă viteza spre distrugerea discurile dintre vertebre.

Sedentarismul este amplificat de orice țigară. Ce face fumatul?


Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "Ai inhalat din țigară, s-au strîns vasele de sânge, a crescut presiunea în ele, și cu fiecare fum de țigară riscul să pocnească un vas. Este fară niciun fel de exagerare la fiecare fum pe care omul îl inhalează din țigară".

Situația e posibilă în vasele mari. În vasele mici, așa cum sunt cele care irigă coloana vertebrală, țigara face constricție. Până când acestea nu își mai îndeplinesc funcția.

Dr. Mihai Cristescu, medic primar neurochirurgie: "Discul nu e vascularizat, de asta se și deteriorează. Discul este o structura cartilaginoasă situata intre două vertebre, vasele de sânge nu ajung la el, el este hrănit de vertebra de sus și de vertebra de jos. Dacă vertebrele respective au probleme de vascularizație discurile respetive încep să aibă probleme, încep să își piardă apa, să de deschidrate, devin sensibil la un stres mecanic".

Stresul mecanic înseamnă inclusiv mersul pe jos. Așa apare hernia de disc. În prezent, poate fi reparată prin intervenții minim invazive, cu o incizie de cel mult 2 cm.

Dr. Mihai Cristescu, medic primar neurochirurgie: "Ne folosim de spații existente ale coloanei, anatomic, pentru a ajunge la coloană. Ne întreabă pacietiii ce se întâmplă dacă îmi atingeți structurile nervoase, nervii. Nervii îi atingem, îi mutam din stângă în drepta. Și asta suntem antrenați să facem!".

După intervenție, vi se recomandă în primul rînd să nu fumați. În al doilea rând, să mergeți pe jos. Zilnic, cel puțin 45 de minute.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO