CSID: Importanța nutritivă a uleiului de floarea-soarelui
Uleiul de floarea soarelui e mai calitativ decat cel de măsline, deși mulți cred inversul acestei afirmații. Această deoarece conține două molecule nesaturate, adică e o grăsime poli-nesăturată.
Cel mai bun tip de ulei pe care îl produce România e la îndemână oricui. Vorbim despre uleiul de floarea-soarelui, aruncat pe nedrept într-un con de umbră, în ultimii ani.
Este, totuși, un produs echilibrat. Numai bun inclusiv în dietă: este un ulei poli-nesaturat, așa cum găsim la pește. Iar valoarea sa este cu atât mai mare, dacă a fost procesat la rece. Și dacă nu se consumă prăjit.
Grăsimile poli-nesaturate intră în fiecare celulă umană. Sunt cele care fac prevenție activă împotriva atero-sclerozei, boală care omoară cei mai mulți oameni în lume. Se numesc grăsimi polinesaturate pentru că au multe molecule.
Nu pot fi produse de organismul uman. Și trebuie luate din alimentație.
Dr. ing Nicoleta Chira, Facultate de Chimie, Universitatea Politehnică București: În mod obligatoriu trebui să ne gândim că grăsimile pe care le consumăm să fie din grăsimi poline naturale din sunt unele surse foarte bogate, peste, surse foarte bun d grsimi sunt banalul ulei de floarea soarelui de la noi, uleiul de soia.
Porția ideală de grăsimi care lupta ca să aveți vasele de sange curate și sănătoase e formată din pește, peste care turnați o lingură de ulei de floarea- soarelui, presat la rece însă, de soia ori de simburi de struguri. Adică uleiuri cu multe molecule nesaturate.
De aceea se și numesc grăsimi poli-nesaturate. Uleiul de floarea soarelui, cu două molecule de grăsimi nesaturate, e mai bun decat uleiul de măsline de exemplu, care conține preponderent grăsime mono-nesăturata, cu o moleculă adică. Grăsimea mono-nesăturată v-o puteți produce și singur, în propriul ficat.
Calitățile uleiului, excepționale, se pierd prin prăjire.
Dr. Antonela Burlacu ,Medic primar endocrinolog: Aducem un aport suplimentar de grăsime care duce la creșterea colesterolului, a trigliceridelor și de aici la boli cardovasculare și cerebrovaculare.
Cel mai periculos este însă să prăjiți carne combinată cu glucide, adică pesmet. Vorbim despre panenuri, adică șnițel, cașcaval pane, dar și despre cartofii prăjiți.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: Apare acea carbonizare sau în fine rumenire, spre exemplu amidomul din cartoful prăjit sau paneul, pesmetul prăjit duce la aclilamida, e o substanță canceigena, mâncăm repetat, ne crește riscul e cancer.
Grăsimile din carne puse în tigaia cu ulei se carbonizează și descarcă hidrocarburi policiclice aromate. Alte substanțe cu potentia cancerigen. Mai mult, dacă folosiți același ulei de mai multe ori, acesta suferă un proces de oxidare, adică de râncezire, dovedit extrem de nociv.
Dr. Antonela Burlacu,Medic primar endocrinolog: Acești peroxizi sunt extrem de toxici, risc cancerigen, risc toxic pe sistemul nervos central și pe vase.
Așadar, uleiul este excepțional dacă e nerafinat, adică obținut prin presare la rece. Se toarnă o lingură peste mâncare, atunci când va așezați la masă, nu când hrană e încă pe foc.