Consumul regulat de alcool creste riscul dezvoltarii cancerului de piele. Explicatia specialistilor
Consumul de alcool in mod regulat poate contribui la cresterea riscului de a dezvolta melanom, cea mai agresiva forma a cancerului de piele.
Specialistii, a caror noua cercetare a fost publicata in British Journal of Dermatology, au consultat 16 studii anterioare in care au fost implicati peste 6.200 de pacienti. Astfel, acestia au descoperit ca persoanele care au consumat mai putin de o bautura in fiecare zi au avut un risc de a dezvolta melanom cu 10% mai mare in comparatie cu cei care nu au consumat alcool deloc sau au consumat doar ocazional.
In cazul celor care au consumat cel putin doua bauturi pe zi, riscul de a dezvolta melanom a fost cu 18% mai ridicat. In ceea ce priveste persoanele care au consumat cel putin patru bauturi pe zi, acestea erau cu 55% mai predispuse la a dezvolta cancer.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O portie de bautura a fost definita ca avand 12,5 grame de alcool, care este echivalentul unui pahar cu vin sau al unei jumatati de halba cu bere tare.
Riscul de a dezvolta cancer de piele poate fi rezultatul faptului ca alcoolul ii face pe oameni mai nesabuiti in ceea ce priveste protectia solara. Oamenii de stiinta sustin ca alcoolul provoaca schimbari biologice care fac ca pielea sa fie mult mai sensibila la lumina si pot agrava impactul la expunerea la razele ultraviolete.
Pana in acest moment, nu se stie exact care este mecanismul din spatele asocierii dintre consumul de alcool si riscul de a dezvolta melanom, dar oamenii de stiinta cred ca modul in care etanolul este transformat intr-un compus chimic numit acetaldehida imediat dupa consumul de alcool ar putea avea un rol important.
Se crede ca acetaldehida poate actiona ca un fotosensibilizant, generand molecule numite "specii reactive de oxigen" care distrug celulele intr-un mod ce poate produce cancer de piele.
"Noi stim ca in prezenta radiatiilor UV, consumul alcoolului poate afecta imunocompetenta organismului, abilitatea de a produce un raspuns imun normal", a declarat Eva Negri, unul dintre autorii studiului. Potrivit cercetatorilor, acest lucru poate duce la leziuni celulare mai mari si apoi la dezvoltarea cancerului de piele.
Sursa: Mediafax
Etichete: cancer, melanom, cancer de piele, alcool,
Dată publicare:
29-01-2014 15:56