Consumul de alcool zilnic duce în timp la ciroză hepatică și posibil diabet
Consumul de alcool zilnic. E calea sigură spre ficatul gras, steatoză hepatică, și apoi spre ciroză hepatică.
Grăsimea nu rămâne doar în ficat: particulele migrează spre pancreas, unde atacă celulele care produc insulină și le distrug. De aceea, ficatul gras este asociat și cu diabetul.
Şerban Damian, medic nutriţionist: „Asta se găseşte în orice băutură alcoolică, alcool pur într-o proporţie de 5%, cât e într-o bere, până la 40 cât e în tărie. Valoarea calorică poate să mare adică ceea ce consideră o băutură este deja o masă în sine cu câteva sute de calorii. ”
În jumătate de litru de bere există 250 de kilocalorii, într-un litru - 500 de kilocalorii. Adică o masă cu felul 1 şi felul 2.
Grăsimea cotropeşte ficatul. Pătrunde până între celule. Gândiţi-vă cum se tot adaugă, de pe urma consumului. Hrana în cantităţi necontrolate plus alcool. Ce se întâmplă, în timp?
Şerban Damian, medic nutriţionist: „Steatoza hepatică este o afecţiune severă penru că alterează funcţia hepatică. Poate să se ducă către ciroză.”
Insulele de grăsime iau locul celulelor funcţionale! Aşa descriem boala numită ficat gras sau steatoza hepatică.
Are drept evoluţie - ciroza hepatică. Atenţie mare, căci toată această evoluţie dramatică NU doare. Se vede însă atât în analizele uzuale de sânge, cât şi la ecografie.
Ficatul gras, stadiul iniţial. Grăsimea nu rămâne doar în ficat, ci particulele migrează spre pancreas, unde atacă celulele care produc insulina. Şi le distrug. Numim situaţia diabet. De aceea, ficatul gras se asociază şi cu diabetul.