Consultația la medicul cardiolog, recomandarea medicilor după boala Covid-19. Ce presupune controlul
Consultație la medicul cardiolog, aceasta este recomandarea când vă externați după boala Covid-19.
Controlul prespune ecografie cardiacă și electrocardiogramă.
Plămânii sunt intim legați de inimă, iar dacă plămânii au suferit, e posibil să sufere și inima.
Ana Fruntelată, medic primar cardiolog: „Majoritatea pacienților care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au manifestări cardiovasculare. Cele mai multe, în formele moderate și severe de boală, în care se pot decompensa boli cardiovasculare. Se pot produce tromboze arteriale, tromboze pulmonare.”
Tromboza înseamnă formarea unui cheag de sânge și migrarea acestuia într-o zonă vitală. De aceea, se administrează anticoagulante.
Ana Fruntelată, medic primar cariolog: „Majoritatea pacienților, chiar și tineri, și fără boală cardiovasculară, pierzând electroliți, având febră, având terapia de corticosteroizi, fac palpitații.
Adică aritmii cardiace. De asemenea, au variații de tensiune din cauza inflamației generalizate.
Pot să sufere inclusiv de așa-numita hipertensiune tranzitorie.
Se reglează după faza acută Covid-19.
Dana Nedelcu, medic priamr radiologie: „Plămânii înconjoară inima. Totul este intim legat în corpul nostru. Nu se poate ca plămânul să fie afectat, să aibă fibroză și inima să stea bine merci. Va suferi în același timp.”
La ieșirea din spitalul de boli infecțioase puteți primi indicația controlului cardiologic. Ecografia cardiacă și electrocardiograma intră, uzual, în controlul post Covid.
Unii dintre pacienți au și trei luni simptome cardiace.