Consumați alimente tari. Vă protejează atât aparatul digestiv, cât și dinții

19-02-2021 08:35


Consumați alimente tari, spun medicii. Acesta pentru ca vă protejați atât aparatul digestiv, cât și dinții. Venim cu explicații, imediat, la Ce se întâmplă, doctore?.

Aparatele dentare la pacienții adulți care au nevoie nu înseamnă doar o corecție estetică. Vorbim despre reducerea riscului de apariție al cariilor, dar și al bolii parodontale. Aflăm imediat motivele.

Prin masticație, se secretă instantaneu în salivă enzime, care încep digestia glucidelor. Găsim glucide în legume, fructe, cereale și frunze. Detaliul fiziologic ne spune că glucidele nu se exclud de la nicio masă.

Încercați să le luați, pe cât posibil, din alimente tari. Acestea descarcă o cantitate mare de salivă. Au efect anticarie.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Saliva are un rol important antibacterian pentru că ea conține substanțe bactericide care au rol de a distruge bacteriile. Este prima parte de apărare a noastră, are rol de protecție împotriva cariilor”.

Masticația alimentelor tari este benefică pentru tot tubul digestiv. Dar, dacă forțele masticatorii întâlnesc dinți strâmbi, acestea vor agresa doar anumite elemente dentare.

Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont: ”Acesta este motivul pentru care se impune un aparat dentar, cu scopul de a obține contacte echilibrate, adică nu vrem să corectăm doar esthetic. O armonie, intră tot aparatul dentar, că vorbim de dinți, de țesuturi de susținere, că vorbim de oase maxilare, articulații temporo-mandibulare ori mușchi”.

Să aveți o mușcătură corectă înseamnă de asemenea să reduceți riscul bolii parodontale și riscul apariției cariilor.

Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont: ”Scădem riscul de retenție al alimentelor, adică de acumulare a plăcii bacteriene și asftel scade riscul de boală parondontală”.

Aparatele exercită forțe de intensitate slabă și sunt detașabile, adică vă puteți igieniza ușor.

Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont: ”Noile tehnologii cu aparate proiectate computerizat pacientul poate să previzualize de la început modul cum i se vor deplasa dinții”.

Forțele din cavitatea orală, dezvoltate în timpul masticației, sunt cele mai mari pe care le suportă organismul uman.