Senzatia de picioare grele sau de durere in timpul mersului poate semanala probleme mai grave. Cand trebuie sa ne tratam

Dată publicare: 14-04-2014 10:00
Dată actualizare: 17-05-2014 00:47


Va dor picioarele cand mergeti? Atunci cereti de urgenta sfatul unui medic. Si daca simtiti senzatia de picioare grele sau nelinistite e un motiv sa solicitati o consultatie de specialitate.

Nu neglijati simptomele de la nivelul membrelor inferioare. Senzatia de picioare grele poate fi un indicator al insuficientei venoase. Iar durerea la mers anunta o suferinta a arterelor.

Durerea la mers, care dispare daca va opriti, este un motiv ca sa mergeti la medic.

"Daca are dureri in timpul mersuluie clar ca se intimpla ceva pe circulatia arteriala", spune medicul Cristiana Ivascu.

Vorbim despre vase care transporta sange oxigenat de la inima spre tesuturi. Daca este vorba despre ateroscleroza, durerea la mers inseamna stadiul al doilea de boala din cele 4.

"Trebuie obligatoriu sa isi faca investigatii si sa fie trimis la specialist", mai spune Ivascu.

"Este o contractura atat de puternica a musculaturii gambiere, atat de puternica incat te obliga sa te opresti. Te opresti, te odihnesti si durerea dispare, este echivalentul durerei andinoase din cardiopatia ischemica datorata conflictului care apare intre cererea de substante nutritive a muschiului care se contracta si imposibilitatea arterei de a i le oferi", spune medicul Sorin Baila.

Inainte de durerea la mers, exista si alte semne ale aterosclerozei localizate la nivelul membrelor inferioare.

"Leziunile trofice sunt leziunile de elasticitate, de nutritie ale zonei respective care pot merge in fazele incipiente la o piele mai aspra, nu mai creste pilozitatea", mai spune Baila.

Afectiunile venelor de la nivelul picioarelor pot fi tradate de senzatia de picioare grele, nelinistite, de senzatia de arsura. Cu toate acestea, afectiunile venoase nu pun viata in pericol, asemenea celor arteriale.

O anumita forma de afectare venoasa se costata la 2 persoane din 3. Iata de ce e important ca specialistii sa trateze boala.

"Prezenta sau absenta simptomelor e o modalitate de clasificare si foarte importanta de tratament", concluzioneaza Sorin Baila.

Evidentierea vaselor de sange sub forma de panza de paianjen sau varice trebuie sa va trimita la o consultatie de specialitate. Aceasta chiar in lipsa simptomelor.

Tags: csid, picioare, protv,