Cele trei județe din România cu cei mai mulți pacienți cu boli ale tiroidei

07-05-2019 08:53


Trei judeţe furnizează cei mai mulţi pacienţi cu boli ale tiroidei. Ne referim la Galaţi, Buzău şi Vrancea. Nu se ştiu cauzele, doar statisticile. Fie că trăiţi sau nu în aceste judeţe, două teste de sânge ar trebui să intre pe lista uzuală de analize.

Vorbim des despre legăturile incredibile din organismul uman. Prea mulţi hormoni tiroidieni, produşi de o glandă care suferă, determină ficatul să nu mai fabrice proteine.

Tocmai din pricina acestei legături, pe lista analizelor anuale ar trebui să intre şi testele dedicate tiroidei: TSH și Free T4. Aşa puteţi determina obiectiv suferinţele acestei glande importante. Lăsate netratate, bolile tiroidei lovesc ficatul.

Dr. Antonela Burlacu, medic prrimar endocrinolog:Când hormonii tiroidieni sunt foarte mulţi, ficatul suferă. Acele transaminase sunt crescute. Când boala nu e avansată şi deloc tratată, ficatul se măreşte.”

La polul opus, şi în hipotiroidie netratată poate să fie asociată cu acest creşteri la enzimelor. Sunt pacienți care ajung la noi pentru că au aceste transaminaze foarte crescute. Dar ele nu sunt crecute pentru că ficatul are o problemă, ci pentru că rata metabolismului e foarte scazută.

Vestea bună este că, odată ce tiroida se tratează, ficatul îşi revine.

Dr. Antonela Burlacu, medic prrimar endocrinolog: „Ficatul este oglinda  suferinţelor metabolice: un pacient cu diabet, un pacient obez, o doamnă cu ovare polichistice, de obicei au şi un ficat gras, o stetoză hepatică.”

Steatoza hepatică înseamnă ficat gras. Între celulele hepatice apar celule de grăsime. Masa grasă apare şi din cauza consumuluii de alcool, a mâncării în cantități mari, ori pentru că tiroida e bolnavă.  

Dr. Gabriela Smira, medic primar medicină internă: „Pot face hepatite cronice şi, ulterior, ciroza hepatică. Ficatul are puterea asta regenerativă, dar dacă însă nu e prea târziu, dacă am luat măsurile la timp. Boala hepatică e reversibilă.”

La timp înseamnă să luaţi măsurile corecte: alcool redus dramatic, mâncare mai puţină, tiroida tratată - când boala e la stadiu de ficat gras. Şi nu  evoluează spre hepatita cronică ori, ultima fază, ciroza hepatică. Acesta boala înseamnă că nu mai există celule normale în ficat.

TGO și TGP sunt analizele uzuale care pot arăta o suferinţă a ficatului determinată de alcool, prea mutla mâncare, tiroida bolnavă. Dar şi dacă aveţi virusurile hepatitice B şi C.

Celulele ficatului se sparg şi din ele curg în sânge, în cantitate mare şi anormal,  enzimele conţinute. În acest moment, vedeţi modificări în testele uzuale.   

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!