Cel mai vulnerabil moment dupa ce ati scapat de o dependenta. Ce este iluzia controlului si cum poate fi stapanita
Se numeste iluzia controlului. Si apare dupa ce ati scapat de o dependenta. Nu mai fumez, nu mai consum alcool, nu mai beau cafea.
Totusi, nu doar studiile, ci si realitatea, arata ca acesta este cel mai vulnerabil moment in procesul de recuperare.
Am o dificultate emotionala. Ce pot sa fac sa ma simt mai bine? Sa mananc ceva dulce, poate sa iau o tigara, o bere sau o cafea. Asa apare comportamentul adictiv. Sa-l repetati inseamna sa ajungeti la adictie psihologica, dar si fizica. Luam exemplul fumatului.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Fumatul raspunde unor functii emotionale. De exemplu, sunt plictisit sau astept pe cineva sau de plictiseala trebuie sa fac ceva si imi aprind o tigara. Si eu ce invat? Daca data viitoare ma simt la fel, imi aprind o tigara ca ma simt la fel."
Trece timpul si orice emotie inconfortabila inseamna ori multe dulciuri, ori tigari ori alcool ori cafea. In interiorul creierului exista o fomatiune numita amigdala. Aceasta e stimulata in aceeasi masura de emotii si de sevraj. Formatiunea din creier nu poate sa faca diferenta.
"Ma simt rau din cauza unei emotii - furie, frica, suparare - sau ma simt rau ca nu fumez, ca n-am baut o cafea, n-am mancat dulciuri, n-am baut alcool !". Vointa nu conteaza in acest circuit. De aceea, in renuntarea la oricare dependenta, pe langa motivatia: "Vreau sa renunt", exista cea mai importanta etapa care NU are de-a face cu vointa.
Bogdana Bursuc, psiholog: "De fapt, asta e marea dificultate sa renuntam la un comportament care ne face sa ne simtim bine in ziua la de astazi."
Dupa ce ati reusit ce v-ati propus, apare senzatia de putere. Se numeste iluzia controlului. Si e cea mai vulnerabila perioada dupa dependenta. Acum, oricine are nevoie de ajutor specializat.