Cele 4 întrebări pe care trebuie să și le pună bolnavii de cancer. „Supravieţuirea este o decizie”
În faţa unui diagnostic de cancer, creierul uman se confruntă cu trei etape ale supravieţuirii. Fiecare etapă are nevoie ori de ajutor psihologic ori de ajutor psihiatric. Ori o combinaţie.
Planificarea supravieţuirii începe cu patru întrebări fundamentale. Le aflăm de la psiho-oncologie.
Un diagnostic de cancer presupune supravieţuirea la diagnostic, supravieţuirea în timpul tratamentului de lungă durată. Şi supravieţuirea după vindecare. Toate aceste etape psihologice sunt decizii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Degi Csab, Societatea Internațională de Psiho-Oncologie: „În momentul diagnosticului, fiecare persoană poate fi considerată un supraviețuitor. Supravieţuirea este o decizie pe care o luaţi în fiecare zi.”
Supravieţuirea în cancer nu înseamnă doar tratamentele medicale, care vor conduce la vindecare. Ci şi perspectiva viitorului, care se plănuieşte de către creier. Se numeşte supravieţuire psihologică. Este descrisă de 4 întrebări.
Degi Csab, Societatea Internațională de Psiho-Oncologie: „Este important pentru mine ce se întâmplă acum? Da sau nu? Este justificat modul în care simt sau gândesc? Da sau nu? Pot să fac acest lucru sau nu pot să îl fac? Şi, într-un final, a patra întrebare: Merită sau nu merită?”
Dacă una dintre întrebări are răspuns negativ, înainte de plănuirea suprevietuirii, aveţi nevoie de reducerea stresului. Cu ajutor de specialitate. Astfel încât să redeveniţi funcţionali. Cum vă ajuta psihologul?
Gaspar Gyorgy, psiholog: „Să găsească o oarecare flexibilitate pentru că, de fapt, a fi funcţional înseamnă a fi flexibil din punct de vedere psihologic şi emoţional.”
În Europa de vest şi Statele unite, orice diagnostic de cancer presupune şi ajutor psihilogic, posibil împreună cu ajutorul psihiatric. În România, la toate centrele de oncologie de stat există doar 20 de psiho-oncologi. Ajutorul psihologului înseamnă, de fapt, plănuirea psihilogica a supravieţuirii. Din păcate, nu intra încă în protocoalele medicale.