Ce trebuie sa faci daca copilul tau nu pronunta corect literele. Investigatia recomandata de specialisti
Pe ''R'' il spunem corect abia la 4 ani. Pe Ş si Ţ dupa varsta de 3 ani. Rostirea corecta a sunetelor ii preocupa pe foarte multi parinti, care nu exista sa apeleze la un logoped. Si bine fac.
Vorbim despre deficiente fiziologice care se pot dovedi...cu bataie lunga. La varste mici, cel mai frecvent motiv pentru care scade auzul este asa numita otita seroasa. Se infunda nasul, apare lichid in spatele timpanului. NU doare, insa urmarile pot fi serioase. Copilul nu intelege bine cuvinte si nici nu le poate reproduce. Daca se plange des ca are nasul infundat, mergeti sa-l vada un specialist ORL. Chiar daca pare ca aude bine.
Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: “Cand vorbim copilului in fata, de multe ori copilul citeste pe buze si de multe ori ne pacalesc si nu ne dam seama ca sunt hipoacuzici.”
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Cum simptomele pot trece usor neobservate, boala devine repede cronica. Abia dupa o evaluare ORL puteti apela la logopedul. Aparatul fono-articular, adica toate organele care sunt implicate in vorbire, se maturizeaza abia la 4 ani.
Adina Dumitrescu, psiholog: “Mai concret daca copilul pronunta deficitar s, ş, in rest vorbeste clar pe la 3 ani, putem considera sa asteptam pana la 4 ani.”
Exercitiile cu sunete se fac in joc. La varsta mica, functia cognitiva a creierului il ajuta sa capate limbajul. Ulterior, se schimba rolurile. Limbajul participa activ la dezvoltarea creierului. Pana la 4 ani, mai importante decat un ''R'' pronuntat prost sau un “ş” care nu vrea sa se auda, sunt lucrurile pe care le intelege cand vorbiti. Cat intelege reprezinta, de fapt, provocarea pentru logoped.
Adina Dumitrescu, psiholog: “Dupa 2 ani e bine sa fim atenti la gradul de implicare al copilul din punct de vedere al limbajului. Ce vorbese, cum gesticuleaza.”
Exercitiile care privesc intelegerea limbajului ii stimuleaza de fapt, creierul, copilului.