Medicii au spus ca nu va putea respira si ca este mut. Cum i-au schimbat operatiile soarta unui baietel din SUA
Un baietel care s-a nascut cu doua malformatii rare - una care i-ar fi curmat viata si alta care l-ar fi lasat complet mut - este acum un copil fericit si plin de energie.
A trecut insa prin cateva zeci de interventii chirurgicale; cea dintai, odata cu operatia de cezariana, cand era inca in pantecele mamei. Apoi a capatat darul vorbirii, gratie unui medic care i-a construit, de la zero, laringele si corzile vocale.
"H"-ul a devenit "H-O-P". Si asa primul cuvant rostit de Grant a fost "hop""
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Inainte ca micul Grant sa vina pe lume, medicii au descoperit ca fatul are caile respiratorii superioare complet blocate, ceea ce insemna ca la nastere n-ar fi putut sa respire. Fara o interventie chirurgicala urgenta, soarta lui ar fi fost pecetluita; dar chiar si cu aceasta operatie, sansele de supravietuire abia treceau de unu la suta.
"Am aflat ca in toata lumea sunt doar 50 de supravietuitori care au avut aceeasi malformatie congenitala. Am stiut atunci ca el trebuie sa faca parte din acest grup", spune mama sa, Andrea Hasse.
Fatul a fost operat in timpul cezarianei, cand inca se afla, partial, in uterul mamei, si primea oxigen prin intermediul placentei si cordonului ombilical. Andrea Hasse era in a 18-a saptamana de sarcina cand a aflat ce probleme grave are copilul. "Pediatrul mi-a cuprins capul cu minile si mi-a spus: Vom trece impreuna prin asta. Totul va fi bine"
Baietelul s-a nascut prin cezariana, la 27 de saptamani. Abia cantarea un kilogram si 300 de grame. Insa parintii au aflat, curand, noi vesti devastatoare. Grant nu avea laringele suficient dezvoltat, iar corzile vocale lipseau cu desavarsire.
"Erau sanse extrem de reduse ca sa poata vorbi vreodata... Cum sa le spui asta parintilor, care erau in culmea fericirii pentru ca bebelusul a supravietuit?", spune chirurgul Glenn Green.
Dar doctorul Green, de la spitalul universitare pentru copii din Michigan, s-a incumetat sa incerce imposibilul. Printr-o serie de interventii chirurgicale inovatoare - ultima in iulie 2014 - i-a refacut laringele si corzile vocale, folosind chiar tesutul copilului si grefe din coaste. Corzile vocale reconstruite vibreaza la fel ca cele reale, creand sunete. S-au scurs, insa, luni intregi de exercitii, pana cand Grant a reusit sa rosteasca niste cuvinte ce puteau fi intelese. Stie cateva zeci, acum.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, medici, copil, nastere, bebelus, chirurg, operatii, malformatii,
Dată publicare:
05-12-2015 08:07