Ce trebuie să faci când se învârte casa cu tine. Legătura dintre statul la soare și urechea internă

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Duminica 31 Martie 2019 12:35
Data publicarii: Duminica 31 Martie 2019 12:33
Categorie: CSID

Ne-am făcut un obicei din a prezenta legăturile incredibile din cea mai performantă maşinărie din natură - propriul nostru corp.

Astăzi, vă spunem că, dacă nu iubim soarele - cu măsură, ce-i drept – suferă urechea internă, cea care ne menţine în echilibrul.

Explicaţia este simplă şi pleacă de la otoliți, cristalele de calciu. Şi cine oare să fixeze mai bine acest element în corpul uman decât vitamina D, care vine gratuit de la soare? Cum ne punem de acord cu dermatologii şi avertizările lor, dar şi cu medicii ORL, vă spunem în cele ce urmează.

Dr. Ioana Vodă, medic primar ORL: “L-am scos în canalul respectiv şi l-am pus la loc numărul de otoliti. Facem manevra de stimulare, ajutăm gravitația şi ateptăm căatoţi otoliții să cadă, întoarcem repede şi facem o manevră de repozitie, care înseamnă să sucim pacintul cu viteză în partea celalată. Am ameţit eu! Pacientul este bine.”

Acest tânăr spune că a simţit că se învârte casa cu el. Vi se pare cunoscută descrierea? Micile cristale de calciu din urechea internă, care anunţă creierul despre poziţia corpului şi menţin echilibrul, au început să dea informaţii haotic. Cu ajutorul acestui aparat, medicul a repoziţionat otoliții definitiv. Pentru că vorbim despre o boală mecanică şi tratamentul e de aceeaşi natură. Nu implică medicaţie.

Cristalele de calciu din urechea internă devin uşoare şi se deplasează haotic în lipsa vitaminei D. Prea multe ore în spaţii închise, în faţa computerului, spre exemplu. Prea puţin soare ori prea multă cremă cu factor de protecţie solară.

Vitamina D se sintetiteaza optim în antebraţ. 10 minute de stat la soare. Apoi are un circuit complicat în ficat şi în rinichi. Ulterior participa în tot metabolismul.

Aşadar, medicii ORL ne trimit afară. Cum se împacă însă cu dermatologii? Mai ales că, în ultimii ani, au tot fost campanii de informare în care soarele părea cel mai mare duşman al tegumentelor umane. Este, ce-i drept! Dar în intervalele periculoase, între 11.00 dimineaţa şi cinci după-amiaza. Atunci, emite infraroşii - căldură adică. Şi emite, de asemenea, radiaţie ultravioletă, cea care arde pielea şi distruge informaţia genetică.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: “Captează radiaţia caloric, încălzeşte, produce inflamaţie. Iar ultravioletele, pe inflamaţie, îşi cresc efectul, e mai nociv. Ca şi cum ai pune căldură pe un furuncul, se încălzeşte locul şi inflamaţia e şi mai mare.”

Soluţia? Privim cu moderaţie mediul înconjurător şi propia persoană.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic priamr dermatolog: “Este nevoie de creme de fotoprotecţie, în condiţiile in care ştii că te expui dintr-o dată o perioadă prea lungă la soare. E nevoie de ele la copiii care stau dezbrăcaţi ore în şir în parc şi la personele care au boli care se agravează la soare.”

Așadar, creme cu factor de protecţie în intervalul periculos. În rest, bucuraţi-vă şi de căldură, şi de soare!

Ce este și cum prevenim ateroscleroza. Mersul alert și frunzele, cele mai bune medicamente
Ce este și cum prevenim ateroscleroza. Mersul alert și frunzele, cele mai bune medicamente
minciuni copii
De ce mint copiii. Cum îi putem ajuta să evite acest comportament
Cum apare boala parodontală. Recomandările medicilor stomatologi
O omletă cu şuncă şi brânză, un grătar şi un peşte. Greşeala care poate să ne îmbolnăvească
Beneficiile cătinei, alimentul-medicament sau "ginseng-ul romanesc"
Cum învățăm copiii să bea apă și cât este de importantă pentru funcționarea corectă a rinichilor
Efectele benefice ale ouălor. Câte pe săptămână sunt sănătoase și ce semnifică cifrele de pe ele
Cum trebuie aleși ochelarii de soare
Cum trebuie aleși ochelarii de soare. Razele solare pot provoca leziuni grave