Ce poti face ca sa nu traiesti permanent cu teama zilei de maine. Peste 85% dintre situatiile noi sunt de fapt neutre
Orice se poate intampla. E perfect justificat sa ginditi in acest mod. Pentru ca, pana la urma, toata lumea vie e condusa de aceasta lege a intamplarii.
In acelasi timp insa, psihologii si psihiatrii va spun sa ignorati acest aspect si sa va concentrati pentru a va creste toleranta la incertitudine. Pana la urma, cam 85% din situatiile carora trebuie sa le faceti fata nu sunt nici bune, nici rele, spun specialistii.
Toate lumea vie e supusa legii intimplarii. Inclusiv noi, oamenii. De aceea, cea mai mare abilitate de supravietuire este cresterea tolerantei la incertitudine. Ce inseamna? "Sa imi fac planul, sa nu fiu luat pe nepregatite!" asa incercam sa controlam mediul. Nu luati masuri ca si cum scenariile pe care le creionati se vor concretiza, spun psihlogii. Ajutati, astfel mintea sa vada ca lucrurile pot decurge bine si in afara unui fir narativ asteptat.
Bogdana Bursuc, psiholog: “Noi punem egal intre incertiudine adica "a nu sti" si rau , dar in realitate cind nu stiu cum o sa fie poate fi foarte bine, neutru sau foarte rau.”
De fapt, peste 85% din intimplarile zilnice sunt neutre. Iar acest gind, repetat deseori in minte, este confortabil pentru propriul creier. Inseamna adaptare la mediul stresant in care traim. Nu castigam la loto in fiecare zi, dar nici nu ne pierdem casa in fiecare zi.
De aceste date au nevoie inclusiv copiii. Regulile ii protejeaza. "Spala-te pe miini pentru ca te poti i mbolnavi!" . Repetate pina devin rutina. Pe linga reguli insa au nevoie sa stie ca aveti probleme zilnic. Si ca gasiti solutii.
Diana Stanculeanu, psiholog "Salvati copii": “Daca ma vor auzi doar plingindu-ma: ‘vai ce ce zi am avut azi!!!!’, copilul ramine doar cu idea ca ziua mamei a fost oribila, ca viata e oribila si ca e oribil sa fii adult. Pentru aspectele dificile gasim solutii si ii invatam pe copii ca am dificultati, dar si cum am rezolvat dificultatile. Am profitat de cel 45 de minute de stat in trafic ca sa ascult niste muzica, in felul acesta comunic ca viata e grea, dar avem solutii”