Ce efecte periculoase asupra creierului poate avea consumul regulat de bauturi carbogazoase
Consumul regulat de bauturi carbogazoase sau cu indulcitori poate produce schimbari in functionarea creierului. Studiile au aratat ca aceste bauturi duc la hiperactivitate iar consumul lor pe termen lung modifica sute de proteine din creier.
UPDATE vineri, 15 noiembrie
Declaratia Asociatiei Nationale pentru Bauturi Racoritoare
cu privire la studiul realizat de Macquarie University din Sydney, potrivit caruia consumul regulat de bauturi carbogazoase poate avea efecte periculoase asupra creierului:
Statisticile arata ca, in Europa, bauturile racoritoare indulcite contribuie cu mai putin de 3% din calorii la dieta zilnica medie. Numeroase studii independente bine documentate nu au gasit nici o dovada ca zaharurile au vreo influenta negativa asupra comportamentului uman. A spune ca zaharoza provoaca hiperactivitate in baza faptului ca un numar mic de soareci a devenit hiperactiv dupa ce zaharul a fost eliminat din dieta lor, cu greu poate fi numita stiinta.
Toate ingredientele bauturilor racoritoare sunt evaluate si certificate ca fiind sigure pentru consum de catre EFSA – European Food Safety Authority (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara), pe baza unei analize critice si riguroase a tuturor studiilor stiintifice existente la nivel mondial. Ingredientele sunt apoi aprobate pentru utilizare de catre autoritatile competente la nivel european.
Studiul a fost realizat pe soareci, de o echipa de cercetatori australieni, si a dovedit ca o dieta bogata in zahar afecteaza mai mult decat sanatatea fizica. Efectele pot fi similare cu schimbarile neuronale produse de boala Alzheimer.
"In majoritatea societatilor occidentale, s-a inregistrat o crestere alarmanta a consumului de bauturi cu indulcitori. Pentru multe persoane adulte, aceste bauturi reprezinta o cota substantiala din aportul zilnic de calorii. Cercetarile noastre sugereaza ca prin inlocuirea, pe termen lung, a apei cu bauturi cu indulcitori, creierul poate suferi modificari ireversibile, din punct de vedere chimic. Daca va este sete, beti apa. Sucurile ar trebui as fie savurate cu moderatie", a declarat cercetatoarea Dr. Jane Frankin, de la Macquarie University, din Sydney.
Atacuri de cord, cazuri de diabet, obezitate, oase fragile, cancer de prostata si de pancreas, slabirea musculaturii si paralizia au fost identificate ca posibile efecte, scrie Daily Mail.
Cel mai recent studiu in domeniu se concentreaza pe efectele asupra creierului, nu pe organism, in intregime. Doctorul Franklin a realizat un studiu comparativ pe doua grupe de soareci, unii care au consumat apa indulcita timp de o luna si alii care au baut apa normala. Apa indulcita continea aproximativ aceeasi concentratie de zahar ca bauturile racoritoare. Soarecii care au consumat apa indulcita au devenit hiperactivi iar analiza probelor dintr-o singura zona a creierului a aratat a aproape 300 de proteine au suferit schimbari chimice.
Specialistii in obezitate au acuzat companiile din industria alimentara ca au conceput un plan diabolic de a insela clientii si autoritatile, facandu-i sa creada ca bauturile carbogazoase sunt mai sanatoase decat sunt in realitate.
La Congresul European despre Obezitate au fost prezentate studii, finantate de companiile din industrie, care aratau ca bauturile indulcite nu au un rol important in aparitia cazurilor de obezitate, desi analiza independenta a unor date asemanatoare a dus la concluzii exact opuse.