Ce diferente exista intre persoanele creative si cele care studiaza stiintele exacte. Cele mai bune exercitii pentru creier
Sunt creativ, deci lucrez mai bine cu o anumita jumatate a creierului. Imi plac stiintele exacte, deci clar functionez cu cealalta emisfera cerebrala. Aceste idei nu prea au legatura cu realitatea.
Nu avem retele de neuroni mai puternice pe o singura parte, in detrimentul celeilalte. Mai degraba sunt determinate pas cu pas, conexiune cu conexiune. Creierul uman se imparte in doua emisfere. Cea stanga este predominanta la orice persoana.
Dr. Cornel Toader, medic primar neurochirurg: “La dreptaci ea ne coordoneaza activitatea si cele mai importatne functii cognitive se gasesc acolo.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Afectarea emisferei stangi poate duce la cele mai grave tulburari. Suferinzii nu mai stiu lucruri de baza si nu recunosc multe detalii in jur.
Totusi, nu exista date sa certifice ca, in cazul celor creativi, lucrati, preponderent, cu o jumatate de creier. Iar daca va plac stiintele exacte, cu cea opusa.
Zona hipocampica este cea de care se pot lega talentul - indiferent de domeniu - si emotiile. Este constitutional diferita de restul creierului. Amanunt remarcat de un anatomopatalog german.
Aceste informatii pledeaza pentru invatarea la orice varsta, ca parte esentiala a mentinerii creierului in stare optima de functionare.
"Sunt prea multe materii la scoala, prea grele, unele neimportante", se plang, de multe ori, elevii. Totusi, pentru creier, se traduc in exercitii vitale.
Axa hipocampica din creier include si cortexul prefrontal. Zona ajunge ultima la maturizare si ne diferentiaza de regnul animal. Vorbim despre asa-zisul ''creierul social', care ne ajuta sa comunicam si sa luam decizii.
Dr Margareta Cosurba, medic primar neurolog: “Numarul de neuroni e maxim in zona prefrontala si, in timpul pubertatii, stimulat hormonal si evolutiv, incep sa se structureze lucrurile. Ceea ce nu folosesti se duce, creierul isi face o ajustare, ca si cum tai un copac, ramurile care nu-mi trebuie, le taiem, doar ca el si le taie singur.”
Raman doar neuronii functionali si intre ei se fac mai multe legaturi. Acestea se mielinizeaza, adica se invelesc intr-un strat de protectie, care face ca informatia sa circule extrem de rapid. Astfel, gandesc mai repede. Dar, ca ramurile acestea din creier sa nu se usuce, au nevoie de studiu. Bune sunt si stiintele exacte, si cele umane.