Creierul si maduva spinarii NU simt durerea. Problemele grave pe care le poate indica lipsa fortei
Cei mai multi dintre noi privim spre muschi, atunci cand ne gandim la forta fizica. Mergem azi la neuro-chirurgie si aflam, direct din sala de operatie, ca forta vine din interiorul creierului.
Neurochirurgul Corneliu Toader opereaza acum in spatele creierului. Pana la locul de lupta, a strabatut pielea, grasimea muschii si osul. In orice interventie conteaza enorm ca pacientul sa fie mai degraba plin de muschi si nu de grasime. Aceasta pune piedici mari echipei medicale. Din creier pleaca inclusiv forta fizica. Pe care o simtiti in muschi.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: De exemplu, daca eu vreau sa misc mina stinga - creierul comanda, dar efectuarea miscarii este coordonata prin fascicule, prin acele prelungiri ale coloanei vertebrale care ajung sa coorodoneze extremitatea miini stingi si contracta muschii in sensul pe care il doresc. “
Schimbam sala de operatie, ca sa aflam importanta coloanei vertebrale in ecuatia fortei fizice. Ne ghideaza neuro-chirurgul Mihai Cristescu.
Sa ne imaginam creierul asemenea unui hard-disk. Impulsuri electrice gasim si in masina si in structurile nervoase umane. Se propaga prin maduva spinarii si apoi prin nervii din interior. De fapt, nervii sunt cei care dau senzatia de durere. Creierul si maduva spinarii nu simt durerea. Va doare capul? Cu siguranta, nu va doare creierul. Va doare coloana? Niciodata maduva din interior!
“In cablul acesta perfect trebuie sa fie un obstacol foarte mare ca sa si simtim”, spune doctorul Mihai Cristescu. “Maduva se obisnuieste si incepe sa sufere cind e destul de stangulata, o compresiune asemenatoare produsa brusc poate determina un asa numit soc medular.”
Doctor Mihai Cristescu operaza o formatiune mare in maduva. Pacienta, desi suferinda, nu simte nicio durere, ci doar lipsa fortei fizice.
Am urmat ruta creier - maduva spinarii - nervi. Abia acum ajungem la muschi. Lipsa fortei poate indica probleme pe tot acest circuit. Daca insa va lasa fortele, iar cauza este creierul, efectele se vor simti pe jumatatea verticala a corpului. Mana, picior, jumatate de fata. Daca cea care sufera este coloana, se simte cumva pe orizontala si intotdeauna mai jos de leziunea din maduva. Majoritatea slabiciunilor musculare indica afectarea structurilor nervoase importante. E cazul sa investigati si sa reparati problema. Pana nu e prea tarziu.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, creier, miscare, forta, anatomie, nervi,
Dată publicare:
12-03-2016 11:04