Ideea unor studenti la Medicina pentru a-i determina pe tineri sa doneze sange. "Asa mai salvam si alte vieti"

10-05-2016 13:00

Faci un selfie in timp ce donezi sange, il postezi pe Facebook si iti provoci trei prieteni. Este mesajul celei mai mari campanii de donare de sange care se desfasoara zilele acestea in noua centre din tara.

Organizatiile studentilor de la medicina s-au mobilizat si timp de cinci zile ii provoaca pe cei de pe Facebook sa se alature campaniei de donare sange. Vor sa atraga atentia asupra uneia dintre problemele grave cu care se confrunta spitalele de la noi si anume lipsa de sange.

Dis de dimineata, centrul de transfuzii din Cluj a fost asaltat de studenti:

Student: "Fiecare ar trebui sa faca asta macar o data in viata. Prima data am venit sa donez cand a fost cu Colectiv-ul si am venit si a doua oara, de ce nu, sa ajutam si alti oameni. Nu doar cand se intampla o tragedie trebuie sa ne trezim."

Student: "Am considerat ca e mai bine sa fac, ca in acelasi timp mi se regenereaza si mie sangele. Multora le e frica. Sa isi faca curaj sa vina sa doneze, asa mai salvam si alte vieti."

Ideea unei campanii la nivel national a pornit de la Cluj, unde studentii de la medicina au luat legatura cu toate centrele din tara.

Robert Simo, coordonator proiect: "Ne-am gandit ca este important sa desfasuram o campanie care sa fie in noua centre universitare din tara. Campania, consideram ca este prima de asemenea amplitudine. Oamenii sa constientizeze ca donatul de sange este important si trebuie facut constant."

Pentru a transmite mesajul la cat mai multi tineri, studentii au lansat o provocare: cei care doneaza isi fac o poza si o posteaza pe Facebook cu hastagul BE A HERO, apoi eticheteaza alti trei prieteni care sunt invitati sa doneze la randul lor.

Mara, de exemplu, a donat si lanseaza provocarea prietenilor ei: "Mie mi se pare foarte important si cum scria pe un afis, nu trebuie sa fii doctor sa poti salva pe cineva si mi se pare ca nu in fiecare zi ai sansa sa faci o fapta buna."

A fost aglomeratie si la centrul de transfuzii din Targu Mures, unde in special studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie au venit sa doneze.

Nu au iesit din sala, inainte de a-si face un selfie:

Studenta: "Am venit sa donez sange pentru campania nationala si imi provoc toti prietenii sa doneze sange pentru ca impreuna putem ajuta la salvarea de vieti."

Studenta: "Tocmai am donat sange si am facut un selfie si imi provoc prietenii sa doneze sange. Fiecare om ar trebui sa constientizeze beneficiile pe care le are donarea de sange."

Studenta: "Va provoc si pe voi sa donati sange, este un respect pe care cu totii ar trebui sa-l facem sa ne ajutam intre noi, oamenii."

Misiunea este de a creste numarul donatorilor, dar si de a educa si a informa populatia privind importanta donarii de sange.

Dr. Marinela Lazar, purtator de cuvant Centrul Regional de Transfuzii Targu Mures: "La nivel national se constata un numar de scadere a donatorilor. Este nevoie de sange. In mediul online mobilizarea este foarte prezenta, ii asteptam si la centrul nostru sa fructifice sa duca pana la capat aceasta activitate."

Campania se desfasoara in Bucuresti, Iasi, Brasov, Sibiu, Craiova,Timisoara, Cluj Napoca, Targu Mures si Oradea.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO