Ce afectiuni pot ascunde starile despresive si anxietatea. Recomandarile medicilor
Aveti stari depresive, anxietate sau va confruntati cu labilitate emotionala? In acest caz, testati-va si functia tiroidiana. Daca insa endocrinologul nu constata probleme organice, mergeti fara teama la psihiatru.
Prea putini hormoni tiroidieni - iata cauza tulburarilor de concentrare, a nevoii mari de somn, dar si a starilor depresive.
"E foarte dificil de diagnosticat in faza incipenta pentru ca te simti ca dupa o zi proasta si foarte multi dintre noi suntem obositi, dar nu inseamna ca aveam hipotidie. Dar e ceva foarte usor de verificat si de exclus", sustine dr. Anca Hoisescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La polul opus se afla pacientii cu hiper-tiroidie. Acestia pot fi anxiosi, au labilitate emotionala si sufera de depresie. Daca observati astel de stari, mergeti la un consult endocrinologic. Medicul recomanda teste de sange, care evalueaza functia tiroidiana.
In multe cazuri insa endocrinologul nu depisteaza probleme organice.
"Oamenii prefera sa ajunga intai la endocrinolog, spera sa gaseasca acolo o problema, iar cand endrocrinologul le da vestea proasta ca nu e nimic care sa tina de endocrinologie, sunt transferati catre psihiatru cu unele explicatii la plic", declara specialistul in psihiatrie dr. Eduard Motoescu.
Nu evitati consultul psihiatric. In Occident, oamenii apeleaza frecvent la medicul de specialitate. Doar in cultura balcanica, psihiatria este privita cu reticenta.
"Pacientul nostru vine nu cu foarte mut entuziasm, pentru ca se gandeste ca avand o boala psihica este deja un pacient cu foarte multe probleme, dupa un anumit timp in care ne consultam, majoritatea spun: 'De ce n-am venit mai repede la medic?"
Dupa consultul psihiatric, medicii recomanda psihoterapie, dar si medicatie. Medicamentele va pot ajuta sa va recuperati si sa aveti randamentul emotional, social si profesional anterior simptomelor descrise.