Ce afecțiuni ascunde mătreața. Stresul afectează sensibilitatea scalpului

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 13 Septembrie 2018 09:39
Categorie: CSID

Nu apelaţi la produse anti-mătreață fără un consult dermatologic prealabil. În unele cazuri, prezența fulgilor albi, atât de neplăcuţi, poate semnala inclusiv o afecţiune alergică.

Scalpul este cel mai frecvent motiv pentru care apelaţi la dermatolog, spun statisticile. Disconfortul este dat de descuamări. Le numim, popular, mătreaţă.

În plus, stresul zilnic determină creşterea cantităţii de hormoni masculini în sânge.  Au impact direct la nivelul scalpului şi sporesc producţia de sebum. Adică părul devine foarte gras.

Cantitățile mari de hormon de stres se văd la baza firului de păr. 

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Dezechilibrează ph-ul  pielii capului şi pielea va reacţiona în faţa acestei agresiuni, prin descuamare.”

Tot prin descuămari la nivelul scalpului reacţionaţi dacă aveţi infecţii.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Dezvoltă în exces florea microbiană, este cel mai aproape de înţelesul adevărat al mătreței. Adică infecţia cu pitirospurum, extrem de frecventă.”

Aceste micro-organisme se alimentează cu sebumul produs  în mod normal de scalp. În timpul acestei alimentari produce acid oleic, care irită pielea. Intră în acţiune sistemul imunitar care, drept răspuns, determină descuamarile pielii.

Dar tot prin descuamări la nivelul scalpului reacţionaţi dacă aveţi boli ale pielii - psoriazis ori dermatită seboreică. Ambele accelerează descuămarile normale ale scalpului. La fel ca şi două boli auto-imune frecvente, cu manifestare pe suprafaţa pielii. De aceea, orice discomfort estetic are nevoie de un diagnostic.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Bineînţeles că începem cu şampon pentru scalp iritat, dar dacă lucrurile nu se rezolvă într-o săptămmarnă, două, trei e nevoie să ceri un sfat potrivit.”

Pe de altă parte, atopicii, adică persoanele predispuse la alergii, sunt prin structura lor genetică predispuse infecţiilor. Dar şi aşa numitelor pusee de atopie care se pot manifesta la nivelul scalpului uneori prin descuamari.

Dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatog: „Dermatota atopică este o boală inflamtorie cronică şi este caracterizară de perioada de acutizare. Nu există o vindecare definitivă pentru că există predispozitie gentică,. Noi ce putem să face numește să calman perioadele acestea.”

Din nou, medicul e cel care dă diagnosticul - și nu un stand de cosmetice plin de produse aşa numite anti-mătreață.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Motivul pentru care este bine să mergem la dermatolog, la finalul fiecărei veri
Motivul pentru care este bine să mergem la dermatolog, la finalul fiecărei veri
grapefruit
De ce este periculos să consumați grepfrut atunci când luați medicamente
Reacțiile adverse la medicamente, confundate cu alergiile. Cum le puteți diferenția
De ce nu se recomandă folosirea bicarbonatului pentru îndepărtarea tartrului
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine
Riscurile la care vă expuneți urmând dieta pe bază de proteine. Ce este acidoza metabolică
Ce se întâmplă cu organismul atunci când mâncați noaptea
csid
Boala mută care vă afectează organismul fără simptome. Recomandările medicilor