Ce afecțiuni ascunde mătreața. Stresul afectează sensibilitatea scalpului

Ultimul update: Joi 13 Septembrie 2018 10:38
Data publicarii: Joi 13 Septembrie 2018 09:39
Categorie: CSID

Nu apelaţi la produse anti-mătreață fără un consult dermatologic prealabil. În unele cazuri, prezența fulgilor albi, atât de neplăcuţi, poate semnala inclusiv o afecţiune alergică.

Scalpul este cel mai frecvent motiv pentru care apelaţi la dermatolog, spun statisticile. Disconfortul este dat de descuamări. Le numim, popular, mătreaţă.

În plus, stresul zilnic determină creşterea cantităţii de hormoni masculini în sânge.  Au impact direct la nivelul scalpului şi sporesc producţia de sebum. Adică părul devine foarte gras.

Cantitățile mari de hormon de stres se văd la baza firului de păr. 

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Dezechilibrează ph-ul  pielii capului şi pielea va reacţiona în faţa acestei agresiuni, prin descuamare.”

Tot prin descuămari la nivelul scalpului reacţionaţi dacă aveţi infecţii.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Dezvoltă în exces florea microbiană, este cel mai aproape de înţelesul adevărat al mătreței. Adică infecţia cu pitirospurum, extrem de frecventă.”

Aceste micro-organisme se alimentează cu sebumul produs  în mod normal de scalp. În timpul acestei alimentari produce acid oleic, care irită pielea. Intră în acţiune sistemul imunitar care, drept răspuns, determină descuamarile pielii.

Dar tot prin descuamări la nivelul scalpului reacţionaţi dacă aveţi boli ale pielii - psoriazis ori dermatită seboreică. Ambele accelerează descuămarile normale ale scalpului. La fel ca şi două boli auto-imune frecvente, cu manifestare pe suprafaţa pielii. De aceea, orice discomfort estetic are nevoie de un diagnostic.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Bineînţeles că începem cu şampon pentru scalp iritat, dar dacă lucrurile nu se rezolvă într-o săptămmarnă, două, trei e nevoie să ceri un sfat potrivit.”

Pe de altă parte, atopicii, adică persoanele predispuse la alergii, sunt prin structura lor genetică predispuse infecţiilor. Dar şi aşa numitelor pusee de atopie care se pot manifesta la nivelul scalpului uneori prin descuamari.

Dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatog: „Dermatota atopică este o boală inflamtorie cronică şi este caracterizară de perioada de acutizare. Nu există o vindecare definitivă pentru că există predispozitie gentică,. Noi ce putem să face numește să calman perioadele acestea.”

Din nou, medicul e cel care dă diagnosticul - și nu un stand de cosmetice plin de produse aşa numite anti-mătreață.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Motivul pentru care este bine să mergem la dermatolog, la finalul fiecărei veri
Motivul pentru care este bine să mergem la dermatolog, la finalul fiecărei veri
Acnee
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm
Călcâiul lui Ahile în rândul bărbaţilor: prostata. Analizele anuale care pot salva vieţi
Ce înseamnă pentru creier materiile multe, grele și puțin importante de la școală
Orice modificare privind sănătatea personală trebuie să vă trimită la medic
De ce trebuie să ne spălăm nasul cu bicarbonat
Metoda prin care ne putem păstra silueta și prelungi speranța de viață
iulia vantur
Iulia Vântur, la CSID, despre viața din India: ”Munca la știri m-a ajutat în muzică”