Ce afecțiuni ascunde mătreața. Stresul afectează sensibilitatea scalpului
Nu apelaţi la produse anti-mătreață fără un consult dermatologic prealabil. În unele cazuri, prezența fulgilor albi, atât de neplăcuţi, poate semnala inclusiv o afecţiune alergică.
Scalpul este cel mai frecvent motiv pentru care apelaţi la dermatolog, spun statisticile. Disconfortul este dat de descuamări. Le numim, popular, mătreaţă.
În plus, stresul zilnic determină creşterea cantităţii de hormoni masculini în sânge. Au impact direct la nivelul scalpului şi sporesc producţia de sebum. Adică părul devine foarte gras.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cantitățile mari de hormon de stres se văd la baza firului de păr.
Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Dezechilibrează ph-ul pielii capului şi pielea va reacţiona în faţa acestei agresiuni, prin descuamare.”
Tot prin descuămari la nivelul scalpului reacţionaţi dacă aveţi infecţii.
Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Dezvoltă în exces florea microbiană, este cel mai aproape de înţelesul adevărat al mătreței. Adică infecţia cu pitirospurum, extrem de frecventă.”
Aceste micro-organisme se alimentează cu sebumul produs în mod normal de scalp. În timpul acestei alimentari produce acid oleic, care irită pielea. Intră în acţiune sistemul imunitar care, drept răspuns, determină descuamarile pielii.
Dar tot prin descuamări la nivelul scalpului reacţionaţi dacă aveţi boli ale pielii - psoriazis ori dermatită seboreică. Ambele accelerează descuămarile normale ale scalpului. La fel ca şi două boli auto-imune frecvente, cu manifestare pe suprafaţa pielii. De aceea, orice discomfort estetic are nevoie de un diagnostic.
Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Bineînţeles că începem cu şampon pentru scalp iritat, dar dacă lucrurile nu se rezolvă într-o săptămmarnă, două, trei e nevoie să ceri un sfat potrivit.”
Pe de altă parte, atopicii, adică persoanele predispuse la alergii, sunt prin structura lor genetică predispuse infecţiilor. Dar şi aşa numitelor pusee de atopie care se pot manifesta la nivelul scalpului uneori prin descuamari.
Dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatog: „Dermatota atopică este o boală inflamtorie cronică şi este caracterizară de perioada de acutizare. Nu există o vindecare definitivă pentru că există predispozitie gentică,. Noi ce putem să face numește să calman perioadele acestea.”
Din nou, medicul e cel care dă diagnosticul - și nu un stand de cosmetice plin de produse aşa numite anti-mătreață.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!