Cât de periculoase sunt bijuteriile montate sub piele. Avertismentul medicilor
Bijuteriile montate sub piele, numite şi piercing-uri intradermice, sunt foarte la modă în România.
Vorbim despre pietre semi-pretioase şi chiar diamante pe care artiştii din saloanele de tatuaje le pot fixa în orice parte a corpului prin proceduri micro-chirurgicale. Chiar dacă rezultatul este deseori spectaculos, medicii îi avertizează pe amatori că riscul de infecţie este mare.
Plicul în care se află medalionul a fost sterilizat şi desfăcut în fața clientului. Bijuteria va intra, la propriu, sub pielea femeii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cristiana a mai avut un dermal făcut în Germania. O să fie o procedură mai grea pentru că e deja o cicatrice acolo.
Cristiana: “Sper să aibă milă!”
Un capsator face loc în ţesutul de la baza gâtului, iar medalionul este introdus cu o pensă.
Costi Azoiței, artist tatuator: “E foarte fain. Îmi place, s-a aşezat foarte bine, talpa e perfect unde trebuie.”
Cristiana: “Toată lumea are impresia că e un lănţişor. La tobogane n-ai voie cu bijuterii şi tipul de acolo mi-a spus să-l dau jos. I-am zis ok, dacă mă ajuţi tu, n-am cum să fac chestia asta!”
Indiferent că se pun pe deget, obraz, pe piept sau pe ceafă, tehnica este aceeaşi.
Piercing-ul intradermic sau cutanat se face perforând pielea într-un punct, neapărat pe o suprafaţă plană, altfel, mişcarea va destabiliza în timp bijuteria. Se fixează cu o ancoră din metal cu două goluri, care permite ţesutului să crească şi să se lipească pe interior. Este un fel de implant, un grefon, aşa că există riscul să fie respins de organism.
Şi dacă montajul durează câteva minute, pentru a scoate un piercing din piele trebuie asumate o intervenţie de microchirurgie şi o cicatrice. Altfel, pot apărea în câteva zile alergii la material.
Dr. Luminiţa Marinescu, medic dermatolog: “Erupţii pe pielea capului, pe frunte, în sprâncene, pe coate au de obicei ca punct de plecare o reacţie alergică la metale care pot să fie în implanturi cutanate. Noi întrebăm pacientul dacă se ştie alergic la contactul cu diferite tipuri de metal, cu ceasul, cu lănţişoare, cu cercei.”
Cea mai periculoasă este însă infecţia locală, care apare din cauza sterilizării incorecte a bijuteriei sau a instrumentelor. Iată de ce piercing-ul trebuie făcut obligatoriu într-un salon autorizat, de către un specialist cu licenţă în modificări corporale, care ar trebui să respecte aceleaşi măsuri de igienă ca un cabinet stomatologic sau de chirurgie plastică.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!