Motivul pentru care este bine să mergem la dermatolog, la finalul fiecărei veri
O piele cu posibilităţi slabe de apărare, plus expunerea repetată la ultraviolete, poate conduce la aşa numitele carcinoame bazo-celulare.
Vorbim despre cancere care însă nu dau metastaze. Şi vă spunem să mergeţi la control dermatologic, obligatoriu, la finalul verii. Pentru că medicul să vadă ce putere de apărare aveţi la nivel tegumentelor.
Expuneri repetate la radiaţii ultra-violete. O piele cu posibilităţi slabe de apărare, plus expunerea repetată poate conduce la aşa numitele carcinoame. Vorbim despre leziuni canceroase, dar care însă nu dau metastaze. Sunt perfect vindecabile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cel mai frecvent tip de cancer al pieli se numeşte carcinom bazo- celular şi are legătura directă cu expunerile masive la soare. De aceea, apare preponderent pe faţă, pe gât, pe decolteu sau pe spate. Trebuie eliminat chirurgical, cât mai repede, şi nu va avea repercursiuni.
Dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog: „Ele nu arată urât, dar trebuie să atragă atenţia leziuni, răni ale pielii care nu se vindecă. Dacă în decurs de o lună nu reuşeşti să tratezi o ulcerație, e un semn de alarmă şi obligatoriu trebuie să te duci la dermatolog.”
La început arată banal - mici leziuni translucide - unele asemenatoare acneei. Ulterior, apar secreţii şi puncte de sângerare.
După diagnostic şi vindecarea chirurgicală, vizitele la dermatolog trebuie să fie regulate. La 30% dintre pacienţi pot apărea în nou leziuni într-o perioadă de 3 ani. Şi nu vorbim despre metastaze.
Dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog: „Modificări pot aşa apară şi în altă zonă a tegumentului. Nu este vorba de o metastazare, leziunile nu au legătură una cu alta, ci pur şi simplu e o piele care nu mai are sisteme bune de reparaţie şi dacă s-a rupt într-o parte şi rupe şi în altă parte.”
Pentru că ne aflăm la finalul verii, mergeţi la control la dermatolog. Pe de altă parte, din copilărie, controlul la dermatolog se face de 2 ori pe an, în lispa oricăror leziuni deranjante:
Dr. Dorina Giurcaneanu Medic, primar dermatolog: „Ar trebui să intre un cultura medicală controlul dermatologic, aşa cum mergi la dentist sau la cardiolog să îţi faci un EKG, să îţi verifici pielea, măcar o dată pe an.”
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!