Motivul pentru care este bine să mergem la dermatolog, la finalul fiecărei veri

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 29 August 2018 09:16
Categorie: CSID

O piele cu posibilităţi slabe de apărare, plus expunerea repetată la ultraviolete, poate conduce la aşa numitele carcinoame bazo-celulare.

Vorbim despre cancere care însă nu dau metastaze. Şi vă spunem să mergeţi la control dermatologic, obligatoriu, la finalul verii. Pentru că medicul să vadă ce putere de apărare aveţi la nivel tegumentelor.  

Expuneri repetate la radiaţii ultra-violete. O piele cu posibilităţi slabe de apărare, plus expunerea repetată poate conduce la aşa numitele carcinoame. Vorbim despre leziuni canceroase, dar care însă nu dau metastaze. Sunt perfect vindecabile.

Cel mai frecvent tip de cancer al pieli se numeşte carcinom bazo- celular şi are legătura directă cu expunerile masive la soare. De aceea, apare preponderent pe faţă, pe gât, pe decolteu sau pe spate. Trebuie eliminat chirurgical, cât mai repede, şi nu va avea repercursiuni.

Dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog: „Ele nu arată urât, dar trebuie să atragă atenţia leziuni, răni ale pielii care nu se vindecă. Dacă în decurs de o lună nu reuşeşti să tratezi o ulcerație, e un semn de alarmă şi obligatoriu trebuie să te duci la dermatolog.”

La început arată banal - mici leziuni translucide - unele asemenatoare acneei. Ulterior, apar secreţii şi puncte de sângerare.

După diagnostic şi vindecarea chirurgicală, vizitele la dermatolog trebuie să fie regulate. La 30% dintre pacienţi pot apărea în nou leziuni într-o perioadă de 3 ani. Şi nu vorbim despre metastaze.

Dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog: „Modificări pot aşa apară  şi în altă zonă a tegumentului. Nu este vorba de o metastazare, leziunile nu au legătură una cu alta, ci pur şi simplu e o piele care nu mai are sisteme bune de reparaţie şi dacă s-a rupt într-o parte şi rupe şi în altă parte.”

Pentru că ne aflăm la finalul verii, mergeţi la control la dermatolog. Pe de altă parte, din copilărie, controlul  la dermatolog se face de 2 ori pe an, în lispa oricăror leziuni deranjante:

Dr. Dorina Giurcaneanu Medic, primar dermatolog: „Ar trebui să intre un cultura medicală controlul dermatologic, aşa cum mergi la dentist sau la cardiolog să îţi faci un EKG, să îţi verifici pielea, măcar o dată pe an.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Arsurile solare pot duce la cancer de piele. Evitați plaja la ora prânzului și aplicați cremă
Arsurile solare pot duce la cancer de piele. Evitați plaja la ora prânzului și aplicați cremă
CSID
Aspirina și paracetamolul pot produce reacții alergice. Avertismentul medicilor
”Gripa nu se tratează cu antibiotice”. Avertismentul medicilor
Cum poate provoca o banală infecție în gât dureri abdominale la copii
De ce este periculos să consumați grepfrut atunci când luați medicamente
Reacțiile adverse la medicamente, confundate cu alergiile. Cum le puteți diferenția
De ce nu se recomandă folosirea bicarbonatului pentru îndepărtarea tartrului
Gripa
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine