Cataracta trebuie tratată cât mai repede. Medicii recomandă intervenția cu laserul
Ani de zile a fost perpetuata ideea că tratamentul cataractei trebuie făcut după ce boală evoluează. Cercetările din ultima vreme au arătat însă că intervenţia trebuie să aibă loc cât mai repede cu putinţă.
În prezent, medicii folosesc laserul. Riscurile sunt mai mici, iar pacienţii se refac rapid.
Cataracta este o afecţiune a cristalinului. Lentila perfect transparentă în mod normal devine opacă. Nu ştim cauzele.
Doctor Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: "La ora actuală, la primele semne de opaciefiere când pacientul încep să simtă ceva probleme în acuitatea vizuală, este indicaţia de operaţie. Tratamentul cataractei înseamnă că înlocuim lentila, critalinul care e opacifiat, o eliminăm şi introducem în locul lui o lentilă, o lupă care se numește cristalin artificial".
La operaţia cu laser, măsurătorile sunt făcute înainte de incizie. Instrumentul în sine conţine şi un computer tomograf.
Doctor Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: "Noi avem nevoie de mare precizie că să efectuăm nişte incizii. Scoatem conținutul cataractei şi pe aceeaşi incizie de 2 mm introducem o lentilă care se îndoaie şi în interiorul ochiului se deschide".
Cu ajutorul cristalinului artificial, poate să dispară necesitatea unor ochelari de vedere.
Doctor Ozana Moraru, medic chirurg oftalmolog: "Este vorba de critaline care te ajută să nu ai nevoie de ochelari nici de aproape, nici de departe sau care tratează şi astigmatismul asociat unei operaţii".
Anestezia pentru intervenţie se face cu picături. Iar totul, inclusiv procedura, durează cel mult zece minute.
Sursa: Pro TV
Etichete: ochelari, operatie, ochi, cataractă, laser, csid, lentila,
Dată publicare:
18-04-2018 10:01