Cât de periculoase sunt sucurile carbogazoase pentru sănătatea noastră

20-05-2018 10:54


În Londra, primăria vrea să interzică reclamele la băuturi carbogazoase în metrou, pe faimoasele autobuze roşii, dar şi în staţiile pentru transportul în comun.

Noi încă nu am ajuns la un asemenea nivel de conştientizare, deşi vorbim despre o problemă alimentară comună.

Au existat în ultimii ani iniţiative legislative privind zahărul din sucurile acidulate. Pe care cei mai mulţi le adora, în ciuda etichetei care stă mărturie a bombardamentului chimic la care sunt supuse.

Aducem din nou discuţia în prim-plan. Inainte de argumente, haideţi să ne punem o întrebare: cum poate să fie un suc carbogazos mai ieftin decât o sticlă cu apă minerală?

O acciza pe zahărul din băuturile răcoritoare. E ceea ce vrea senatorul şi medicul Adrian Wiener. E ceea ce recomandă şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Mai puţin zahăr, pentru o acciza mai mică este propunerea lui Wiener. Producătorii însă vând o băutură dulce. Senzaţia trebuie menţinută, astfel nu se justifica produsul la raft!

De ce e periculos zahărul?
După consum, zahărul din sânge creşte imediat. E uşor de demonstrat prin determinarea glicemiei. Pancreasul simte schimbarea şi trimite insulina să îl stabilizeze şi să îl ducă în celule. După ce a trecut prin acest stres, pancreasul retrage, la fel de rapid, insulina. 

Cu alte cuvinte, îndulcitorii artificiali stimulează pancresul degeaba. Îl consumă degeaba. Şi îi fac rău. Inlocuiti zahărul cu zaharina sau cu aspartamul. Nu veţi slăbi, din contră, veţi dori mai mult dulce. E un mod sigur de de ajunge la obezitate. De aceea, îndulcitorii artificiali trebuie evitaţi de către copii.

Cele mai multe băuturi răcoritoare de pe piaţa conţin suc de fructe între 5 până la 30 %. Au în rest apa, coloranţi artificiali, acidifianţi şi îndulcitori - zahăr sau produce de sinteză. Am găsit şi unele reţele în care sucul de fructe e în cantitate de 0,1 % adică într-o sticlă de doi litri găsim o picătură de suc de fruct, restul zahăr şi îndulcitori artificiali.

Citiţi etichetele! Şi, în general, încercaţi să vă informaţi ce înseamnă toate acele produse descrise. Pentru că, în realitate, doar educaţia va conta cu adevărat în acest război împotriva zaharului şi a îndulcitorilor artificiali.