Sucurile, suprataxate pentru descurajarea consumului. Avertismentul specialiștilor


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 20 Aprilie 2018 18:01
Categorie: Stiri Economice

Toate băuturile care conţin zahăr s-ar putea scumpi cu cel puţin 20 de procente. Asta cere un senator care speră că, descurajaţi de preţuri, românii îşi vor schimba obiceiurile de consum.

Proiectul său urmează să fie dezbătut în comisia de sănătate. Modificarea legii nu este suficientă, ''ne lipseşte educatia'', spun nutriţioniştii care avertizează că zahărul în exces provoacă boli grave.

Între europeni, suntem cei mai mari consumatori de băuturi cu mult zahăr. Consumăm, potrivit statisticilor, 70 de litri de suc în fiecare an, iar acest obicei nesănătos ne costă enorm. Avem peste 1.700 de mii de diabetici şi foarte mulţi obezi. Îngrijorătoare e şi apetenţa copiilor pentru băuturile cu mult zahăr. Până la 12 sau 15 ani mulţi dintre ei ajung să bea măcar un litru de suc în fiecare zi.

De profesie medic, senatorul Aurel Weiner a scris legea după ce spune că a citit câteva studii sumbre. Ce propune parlamentarul este ca producătorii de băuturi dulci, cu acid sau fără, să plătească o acciză în funcţie de cantitatea de zahăr folosită, iar banii strânşi să fie direcţionaţi către programe de prevenţie şi tratare a diabetului.

Adrian Weiner, senator USR: "Băuturile cu conţinut foarte mare de zahăr care sunt adictive şi au şi potenţial de risc alimentar foarte mare vor fi mai scumpe cu 20%, cele cu o cantitate intermediară mai puţin scumpe."

S-ar majora preţurile nu doar pentru sucuri, ci şi pentru siropurile cu zahăr sau pentru băuturile energizante. În acest fel, susţine parlamentarul, este descurajatt consumul şi scade incidența bolilor cardiovasculare, a diabetului sau a obezităţii.

Florin Bălănică, medic nutriţionist: "O persoană supraponderală sau obeză are cu 30% mai multe şanse să facă cancer. Sunt 13 feluri de cancer pe care le poate face, are predispoziţie şi cu peste 50% îşi creşte şansele să facă aceste boli nutriţionale."

Producătorii de sucuri spun că modificările îi afectează şi că i-ar putea face chiar să-şi schimbe reţetele.

Iniţiativa parlamentarului USR va intra în dezbatere. În ţări precum Marea Britanie, Franţa sau Irlanda, producătorii de sucuri plătesc deja accize suplimentare pentru băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO