Cat de periculoase sunt pastilele adultilor pentru copii: o singura tableta poate produce coma. Sfaturile medicilor
Unde tineti medicamentele? Daca nu raspundeti instantaneu intr-o cutie cu cheie sau intr-un loc la care cei mici nu au acces, e cazul sa va ingrijorati.
Medicamentele uzuale, extrem de necesare unei adult, sunt cele mai periculoase toxice pentru un copil. O singura pastila poate produce coma.
Prof. Dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "In primul rand, copilul nu trebuie sa junga la ele, spune s-a urcat pe un scaun si a pus mana si a ajung la ele. Al doilea nu mai sunt acele folii de medicamente, exita containere, trebuie sa le punem in ele!"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Toate medicamentele din casa se tin inchise. Au un inalt potential toxic, in special pentru grupa de varsta 1 - 5 ani. Copiii ingereaza frecvent pastilele prescrise adultilor de catre medicii de familie. In top se afla cele destinate formelor usoare de depresie.
Prof. Dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Pot sa il duca intr-o stare de somnolenta, de letargie, poate sa vina in coma, poate sa prezinte crize convulsive."
Cele mai periculoase sunt anti-depresoarele triciclice.
Prof. Dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: "O singura tableta poate sa produca la 30 de minute de la ingestie tulburari cardio-vasculare si neurologica severe, afectari la nviel cerebral si cardiac."
Antihipertensivele sau medicamentele destinate bolilor sistemului cardio-vascular sunt catastrofale pentru un copil.
Prof. Dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: "Tulburarile cardiace pot sa aapra in decurs de 72 de ore dupa o singura tableta. In aceasta perioada, din cauza timpului de absorbitie poate sa faca tulburari severe de ritm. Incep cu banala tahicaridie, bataile inimi sunt mai rapide si poate sa ajunga la tulburari severe din care nu e scos decat cu medicatie speciala. Ceea ce cerem noi parintilor este ca la orice ingestie de tabletuta, el sa ajunga rapid intr-un serviciu de prrimire urgente in pentru ca in decurs de 30 de minute pot sa apara tulburari foarte severe".
Chemati de urgenta ambulanta. E bine sa aveti mereu la indemana carbune medicinal destinat intoxatiilor medicamentoase. Se adminstreaza cat se poate de repede. Iar in primele zece minute dupa ingestia medicamentului pentru adulti poate prelua aproximativ 80% din substanta activa.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, intoxicatie, medicamente, pastile, coma,
Dată publicare:
09-03-2015 08:07