Cat de des trebuie facut testul Papanicolau. Afectiunile grave care pot fi prevenite cu aceasta investigatie
Testul Papanicolau se face si inainte si dupa nastere. De asemenea, este indicat o data la sase luni in premenopauza.
Modificarile, chiar severe, pot fi rezolvate cu succes. Mai mult, dupa interventie este posibila inclusiv o sarcina nesperata.
Colul uterin este o structura de cativa milimetri. Din pacate, cancerul care afecteaza zona ucide mai multe tinere decat oricare alta boala. La acest nivel, modificarile patologice urmeaza un tipar clar. Mai intai, apar asa-numitele atipii celulare, care evolueaza in mai multe etape. Ultima si cea mai grava este cancerul de col uterin. De aceea, atat medicii de familie, cat si ginecologii, va recomanda sa nu ratati examenul Papanicolau anual.
Dr. Corina Chisu, medic specialist ginecolog: "Colul uterin e un organ usor accesibil medicului. Testul Babes Papanicolau e un test care depisteaza lezinile precaceroase sau in faza incipenta, moment in care tratamentul este curabil."
Daca specialistul constata leziuni precanceroase, adica displazice, nu va vindecati cu medicamente niciodata.
Dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Tratamentul este o poveste pentru ca la o modificare displazica de celule cervicale nu prea ai ce sa dai. De regula, modificarea o urmaresti, o biopsiezi daca evolueaza si, daca se agraveaza, inlaturi cu totul leziunea."
Excizia chirurgicala a leziunii este, asadar, cea mai sigura indicatie de tratament.
Testul Papanicolau se face obligatoriu inainte de sarcina. In timpul celor noua luni, in interiorul colului exista receptori care raspund la hormonii produsi de placenta si aspectul se schimba. Rezultatul testului nu este intotdeuna concludent. Dupa sarcina, e indicat sa il repetati. Dupa ce terminati alaptarea, mai exact.
Chiar daca medicul descopera leziuni canceroase, dar la debut, exista tehnici conservatoare in privinta interventiei chirurgicale. Pacienta ramane cu uterul, va avea menstruatie si isi va pastra sansa de a duce la bun sfarsit o sarcina.
Ceea ce conteaza insa este ca un test banal sa fie facut regulat, la 6 luni sau la un an, in functie de indicatia ginecologului.