Care sunt semnele atopiei la copii. Riscul pe care il reprezinta afectiunea de care sufera 40% din populatie


Ultimul update: Joi 08 Mai 2014 06:48
Data publicarii: Luni 05 Mai 2014 12:22
Categorie: CSID

Mancarimi la nivelul pielii, inrosirea pielii, descuamari vizibile - toate sunt semne ale atopiei. Este vorba despre o mostenire genetica, prezenta la 40 la suta din populatie.

Iar aceasta poate semnala si riscul de alergii.

40 la suta dintre bebelusi primesc diagnosticul de dermatita atopica. Aceasta se manifesta prin prezenta unor iritatii la nivelul pielii. Dar atopia dureaza toata viata. In plus, semnaleaza riscul de alergie. Aflam ce reguli trebuie respectate in aceste cazuri.

Atopia este o conditie genetica si exprima modul de organizare a pielii. In interiorul tegumentelor, grasimea protectoare are aspectul unor caramizi rupte. Atopia poate fi declansata de factori de mediu, de infectii, de alimentatia hiperprocesata.

Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Un copil care prezinta eritem-roseata, descoamari, mici bube la nivelul zonelor convexe, pe obraji, pe fundulet, pe zona umerilor si care nu se remit, pot sa ridice suspiciunea de debut de dermatita atropica".

Mai tarziu, puseul de atopie se va manifesta prin mancarimi exagerate ale tegumentelor, prin descuamari ale pielii, prin inrosire si prin mici papule. Acest puseu trebuie oprit cat mai redepe, in primul prin emoliere. Iata ce recomanda dermatologii.

Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Pentru ca dermatita atopica se poate complica cu suprainfectie bacteriana, cu suprainfectie virala, poate deveni o leziune cronica, poate procude disconfort psihologic prelungit si atunci se remite mult mai greu decat tratamentul primelor semne".

Dar atopia nu se manifesta doar pe suprafata pielii. Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Atopia poate se se manifeste si ca alergie, si ca diverse intolerante si ca astm bronsic si ca bronsita".

Concluzia? Daca in familie exista persoane atopice sau alergice, monitorizati cu atentie copiii din primele zile de viata.

Dr. Iona Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "Parintii care stiu ca au antecende familiale, vor trebui sa stea cu ochii pe copii lor, ca sa surprinda aparitia primelor simptome".

Alergia la praful de casa este cea mai frecventa dintre toate tipurile de alergii. Iar o regula generala este binevenita pentru orice copil.

Prof. dr. Iona Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "E bine ca un copil sa aiba un dormitor bine organizat, cu cat mai putine obiecte, fara covoare".

Mai exact, dormitorul unui micut trebuie sa fie cat mai simplu, fara perne cu puf, fara ghivece, fara carti depozitate. De asemenea, in sezoanele cu polen, monitorizati cu atentie copilul. Daca are mancarimi la nivelul nasului, ochilor sau secretii apoase, mergeti la specialistul alergolog. Alergia este o boala cronica care trebuie tinuta sub control pentru a evita complicatiile.

Nu neglijati tulburarile menstruale care apar dupa varsta de 18 ani. Pot trada boli grave
Nu neglijati tulburarile menstruale care apar dupa varsta de 18 ani. Pot trada boli grave
Ce se intampla atunci cand pierdem un dinte si nu il inlocuim la timp. Putem ajunge la interventii complexe si costisitoare
Ce se intampla atunci cand pierdem un dinte si nu il inlocuim la timp. Putem ajunge la interventii complexe si costisitoare
csid fumat
Cum modifică fumatul corpul: „Pacientul nu conștientizează”
Ce nu ar trebui să lipsească dintr-o consultație la plămâni. Detectează cele mai grave boli
Orice contact intim neprotejat înseamnă germeni patogeni de la 10 persoane
Boala care ne poate bloca toate vasele de sânge. De vină sunt genetica şi gravitaţia
Cum apar infecţiile urinare în anotimpul rece
Actorii din serialul “Vlad” aleargă și strâng bani pentru orfani. Cum se pregătesc pentru maraton
CSID gluten
De ce apar alergia și intoleranța la gluten și cum le tratăm. Doar 1% din populația globului suferă de boala celiacă