Caisele, direct din pom sau caramelizate, aliatul de nadejde impotriva razelor ultraviolete. Cum le pastram pentru la toamna
Patru, cinci caise zilnic - iata ce va recomanda medicii sa mancati, vara. Au un continut inalt in betacaroten, asadar aveti un aliat impotriva razelor ultraviolete. Totodata, contribuie si la prevenirea bolilor cardio-vasculare.
Bogdan Ciubotariu, chef: “Caisele taiate maruntel le punem in tigaie cu putin zahar. Cand s-a incins tigaia, stropim cu putin coniac. Se caramelizeaza foarte putin si cand sunt gata, le amestecam cu menta proaspata.”
Totul se pune pe felii din cereale integrale. Dulcele poate fi consumat ocazional. In aceasta perioada, insa, e mai bine sa mancati caise proaspete.
Dr. Serban Damian, nutritionist: “Unul dintre principiile de baza ale nutritiei este consumul local si sezonier, adica sa fii in concordanta cu natura si cu locul in care traiesti.”
Betacaroten si licopen - iata doua substante prezente din plin in caise. Ambele sunt antioxidanti puternici, cu rol in preventia afectiunilor cardio-vasculare. In plus, mare parte din fruct e reprezentata de fibre. Acestea sunt vitale pentru tranzitul intestinal. Ce inseamna o cura de caise, in sezonul lor?
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: “Inseamna minimum 5 caise medii pe zi, o perioada de 2 saptamani.”
Dar ce faceti daca vreti sa le savurati si toamna in stare proaspata? In primul rand, le eliminati samburele. Iar apoi, le conservati intr-un mod inedit.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: “Atunci caisele le putem pune in miere. Prelungim timpul de administrare al caiselor.”
100 de grame de caise aduc doar 48 de kilocalorii.