Bolile cardiace si diabetul, asociate cu grasimea corporala. Ce se intampla in corpul nostru cand crestem lent in greutate
Orice boala cardiovasculara prevesteste si un diabet, spun specialistii. Indiferent despre care dintre afectiuni vorbim, in organismul pacientilor exista acelasi tip de grasime activa.
Aceasta grasime tulbura toate procesele metabolice. In exterior, manifestarile inseamna cresteri lente in greutate. Pe care insa creierul le percepe drept stare de bine.
Acad. prof dr. Constantin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet si nutritie: "Diabetul e o boala cardio-vasculara, iar eu spun ca toti pacientii cardio-vasculari sunt pacienti diabetici sau viitori diabetici."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In categoria pacientilor cardiovasculari intra cei care au depuneri de grasime in vasele de sange, dar si cei cu hipertensiune. Ce se intampla in organismul lor? Celulele din pancreas care secreta insulina sunt mai putine decat la o persoana sanatoasa. Iar metabolismul grasimilor din sange se deterioreaza in viteza, ceea ce are impact asupra vaselor de sange. Glicemia crescuta este doar un stadiu tarziu al acestor modificari.
Atat bolile cardiace, cat si diabetul, sunt asociate in proportie de peste 80% cu grasimea corporala, care se comporta agresiv in interiorul organismului. Cea mai periculoasa crestere in greutate e cea lenta. ''Nici n-am simtit cand am pus cele 10-15 kilograme'', spun, de obicei, cei in cauza. Nici nu au cum...
Cresterile lente in greutate determina, la nivelul centrilor nervosi din creier, o stare de euforie. Asadar, psihic va simtiti bine. Dar...
Acad. prof dr. Constantin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet si nutritie: "Acesti pacienti care au fost programati genetic sa aiba 70 de kilograme si acum au 90 de kilograme, pancreasul trebuie sa secrete pentru 20 de kilograme in plus, iar acest pancreas este deja intr-o stare de discomfort functional, nu se simte bine."
Initial, glicemiile sunt normale. Asa ca totul pare normal. Dar cele 20 de kilograme in plus determina distrugeri sigure, peste tot, in interior. Efectul lor este accentuat de tigari.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Fumatul afecteaza peretele vascular si creste riscul de hemoragii vasculare, fiind o intoxicatie cronica."
Miscarea intensa are rol de medicatie pentru sanatatea pancreasului, dar si a vaselor de sange. Efectul ei nu a putut fi integrat pana acum intr-un medicament. Si pentru ca toate reactiile chimice din organism sa fie normale, conteaza ca farfuria sa aiba dimensiuni modeste. Aceasta in ciuda credintei celor mai multi romani cum ca bunastarea inseamna mancare multa.
Acad. prof dr. Constantin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet si nutritie: "Cu cat mai putin mananci, cu atat traiesti mai mult si mai sanatos. Deci omul are nevoie de foarte putine alimente. Nenoricirea societatii nostre e ca alimentele sunt din ce in ce mai ieftine."