Astmul bronsic, cea mai frecventa boala a copilariei. Modalitatea prin care afectiunea poate fi tinuta sub control
Cea mai frecventa boala cronica a copilariei este astmul bronsic. Este, de asemenea, unul dintre cele mai dificile diagnostice.
Tratament corect pe termen lung - iata modalitatea prin care astmul poate fi perfect tinut sub control.
Este cea mai frecventa boala aparuta din copilarie, care nu afecteaza calitatea vietii. Exista, totusi, cateva conditii. Pana la 7 ani, plamanul unui copil nu e maturizat. Frecvent, la varste mici, se intalneste o asa-numita reactivitate bronsica exagerata. Nu e vorba de astm, dar manifestarile seamana cu astmul.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie Pediatrie: "O haraiala pe care o face cand are o boala respiratorie, cand copilul rade, cand e agitat – zgomotul acesta se poate repeta".
Sunetul se nuneste wheezing. Prof. dr. Dumitru Oraseanu,
sef sectie pediatrie: "Nu toate weezingurile sunt astmuri bronsice si nu toti copii diagnosticati cu astm raman toata viata asa".
Pana la 5-6 ani, manifestarile respiratorii pot sa dispara. Dar copilul are nevoie de supraveghere medicala periodica. 40% dintre copiii care mentin manifestarile astmatice se vindeca pana la adolescenta. Insa 15% vor avea astm toata viata. Iata capcana bolii.
Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: "Pacientul cu astm care urmeaza un tratament de 3-6 luni considera ca e vindecat. Aici apare greutate prin punctul nostru de vedere, pentru ca reusim greu sa-I convingem de necesitatea monitorizarii periodice".
Prin aceste monitorizari, calitatea vietii este identica cu a unui adult perfect sanatos. De ce o relatie pe toata viata cu medicul pneumolog? Astmul inseamna inflamatie cronica la nivelul cailor respiratorii. E greu sa vizualizati aceasta inflamatie.
Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: "Dar ne imaginam foarte usor daca ne gandim la o leziune la nivelul pieli, un furuncul. Exact acea inflamatie rosie, poate mai putin purulenta, se gaseste si in caile respiratorii".
Mucoasa care tapeteaza caile respiratorii sufera, receptorii pentru tuse sunt iritati. Tratamentul, care se inhaleaza, ajuta mucoasa sa se repare.
Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: "Iar acest proces de vindecare a mucoasei e lent, dureaza pana la 6 luni".
Tocmai de aceea tratamentul e in trepte. Daca nu tineti inflamatia sub control, fenomenele care va afecteaza calitatea vietii se tin in lant.
Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: "Inflamatia totdeuna intr-un loc se vindeca, intr-altul evolueaza si se face prin cicatrice, exact ca pe tegument, ori cicatrizarea defectuoasa a bronsiilor duce la modificari, la sechele".
Este vorba de leziuni fibroase care vor induce infectii respiratorii repetate. Simultan, astmnul devine sever.