Aparatele dentare previn cariile si paradontoza. Riscurile pe care le prezinta dantura nealiniata

Ultima actualizare: 15-07-2014 06:59

Nu se vad, nu dor si rezolva inghesuirile dentare in cel mult 2 ani. Vorbim despre aparatele dentare care nu sunt un moft estetic, ci preventia reala impotriva cariilor si a parodontozei.

Cum scade frecventa cariilor si a bolilor parodontale din copilarie? Nu doar prin igiena. Dintii trebuie sa fie perfect aliniati. In caz contrar, reprezinta un punct de plecare pentru bolile de mai tarziu.

La 7 ani, cei mai multi copii au dentitie mixta. Mai exact, exista deja 4 dinti definitivi, dar si masele defintive, alaturi de dintii de lapte. La inceputul scolii, mergeti la un control stomatologic. Medicul va observa asa-numitul tipar de dezvoltare. Specialistul evalueaza daca micutul are sau nu nevoie de aparat dentar.

Dr. Stefania Chendea, medic parodontolog: "Succesul tratamentului este 100%, dintii se duc si se aliniaza asa cum vrem noi. Dupa partea asta activa, pacientul mai trebuie sa poate o contentie, adica inca un aparat care ne mentine rezultatul".

In prezent, exista variante de aparate dentare invizibile. Cu acest ajutor, un copil cu dintii inghesuiti sau strambi va reusi sa muste corect. Fortele din interiorul cavitatii orale vor fi corect distribuite. Si la varsta adulta se pot alinia corect dintii.

Dr. Stefania Chendea, medic parodontolog: "In medie, un tratament ortodontic la adult dureaza in jur de 2 ani".

Fara acest accesoriu, cariile apar mai usor si se dezvolta rapid. Aceasta deoarece dintii incorect aliniati mentin bacteriile. Si mai exista un risc...

Dr. Stefania Chendea, medic parodontolog: "Tartrul va apare mult mai usor pe dinti, gingiile vor fi inflamate, vor apare sangerarile gingivale. Evolueaza spre boala parondontala, pentru ca se retrag gingiile, se retrage osul".

Iar odata ce a aparut boala parodontala...

Dr. Nicoale Kilovici, medic dentist: "Daca dintii sunt inghesuiti sau unii peste altii este foarte greu sa recuperezi zona aia, pentru ca nu o poti tine curata".

In felul acesta, evolutia bolii este rapida si conduce la pierderi dentare. Mai mult, tineti cont ca un dinte pierdut din cauza parodontozei e greu de inlocuit.

Dr. Nicoale Kilovici, medic dentist: "Implantul devine si el o problema. Pentru ca n-ai os, trebuie sa faci aditie de os. Daca e o boala parodontala avansata, riscul e unul real".

Riscul de refera inclusiv la pierdera implantului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO