Vizita la oftalmolog, obligatorie o dată pe an până la 20 de ani
Până la 7 ani, ochiul uman creşte rapid. Apoi, până spre pragul de 20 de ani, evoluţia se măsoară în microni.
În acest interval, miopia se accentuează rapid. De aceea, o dată pe an, nu trebuie ratată vizită la medic.
Până la 3 ani, copilul îşi va dezvolta stereo-acuitatea, adică va percepe corect distanţele. Iar până la 7 ani sistemul vizual – ne referim la calea de comunicare ochi- creier - este completă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dacă cel mic are defecte de vedere, ideal îl puteţi ajuta până la 7 ani. Din aceste motive fiziologice, copilul trebuie văzut de oftalmolog imediat după naştere. Apoi la câteva luni şi apoi în în fiecare an, până când împlineşte la 7 ani. Pentru că, în cazul organelor care cresc rapid, pot apărea defecte din mers.
Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: ”Dacă acel balon creşte uşor inegal poate să apară astigmatism, adică un glob ocular care în loc să fie perfect rotund, este uşor oval, arată ca o minge de rugby. Lucrul acesta se poate detecta prin controale periodice.”
După 7 ani, ochiul uman continuă să crească până la vîrsta de 20 de ani, dar în dimensiuni de microni. În acest interval, razele ultraviolete de la soare şi radiaţia albastră de la toate ecranele este extrem dăunătoare.
Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: ”Orice cantitate de lumină se duce direct în reţină, nu mai este blocată de filtre intermediare.”
Cum traducem orele lungi petrecute de un copil în faţa calculatorului, tabletei, telefonului? Ochiul are toate şansele să devină miop.
Viciile de refracţie – miopia, hiper-metropia şi astigmatismul prespun purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact. La vârsta adultă, când dioptriile sunt stabile, se poate interveni cu laserul. Operaţia cea mai des întâlnită este pentru corectarea miopiei.
Ozana Moraru, medic chirurg oftalmolog: ”Limitele tehnologice laser în miopie sunt date de anumite dimensiuni ale ochiului respective de grosimea corneii. Principiul operaţiei este de a şlefui cu laserul corneea. Cu cât miopia e mai mare cu atât șlefuim mai mult şi subţiem corneea şi există o limită. Trebuie să fim foarte atenţi. Recomandăm pacientului operaţia să vedem dacă i se potriveşte metoda, pentru a fi în limtele de siguranţă.”