Apa de gura ar putea fi unul dintre “vinovatii” aparitiei cancerului oral
Utilizarea frecventa a apei de gura ar putea creste riscul aparitiei cancerului oral. Pericolul ar aparea insa numai daca folosim acest produs de peste trei ori pe zi, sustin specialistii.
Doctorul David Conway, de la Scoala de medicina dentara a Universitatii din Glasgow, sustine ca oamenii nu ar trebui sa foloseasca frecvent apa de gura, ci mai degraba ar trebui sa ramana la periatul dintilor si folosirea atei dentare.
Ultimul studiu in acest sens a fost realizat pe 4.000 de persoane, din noua tari si confirma rezultatele unei alte cercetari, realizata de australieni, in 2009. Concluzia studiului din Australia era ca “exista suficiente dovezi” ca apele de gura pe baza de alcool contribuie la cresterea riscului de aparitie a bolii, pentru ca permite substantelor cauzatoare de cancer sa patrunda mai usor prin peretii cavitatii bucale.
In cercetarea celor de la Universitatea Glasgow, au fost luati in calcul 1.962 de bolnavi de cancer si 1.993 de oameni sanatosi, din noua tari. Cei care aveau deja probleme dentare, cum ar fi gingivita, erau si mai expusi riscului.
“Nu as recomanda ca folosirea apei de gura sa devina parte din ritualul zilnic de igiena dentara. Mie mi se pare suficient un periaj regulat, cu o pasta de dinti pe baza de fluor, alaturi de folosirea atei dentare si vizite periodice la dentist”, spune doctorul Conway.
Profesorul Damien Walmsley, de la Asociatia Denistilor din Marea Britanie, sustine insa ca studiul nu este unul concludent. Atrage in schimb atentia ca fumatul, alcoolul si o dieta nesanatoasa pot duce la aparitia cancerului oral si la nivelul esofagului. Tocmai aceste obiceiuri nesanatoase, sustine medicul, pot duce la o folosire in exces a apei de gura – de exemplu, pentru a ascunde respiratia neplacuta cauzata de fumat.
“Apele de gura ar trebui folosite conform indicatiilor producatorilor”, adauga Walmsley.