Anticonceptionalele pot fi luate numai dupa un control medical. Cazurile in care sunt contraindicate
In perioada adolescentei, ciclul menstrual nu este regulat. Dar in acest interval de timp poate aparea o sarcina nedorita. Insa pilulele contraceptive nu pot fi luate de toate adolescentele.
Medicii insista ca aceste medicamente sa fie administrate dupa un control amanuntit.
Spre exemplu, o hepatita recenta contraindica pilulele. La fel si prezenta unui cancer genital in familie.
Alegeri 2024
21:33
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifrele oficiale BEC în timp real. Cine conduce după primele ore
21:31
Primele declarații ale lui Călin Georgescu, marea surpriză din primul tur al alegerilor prezidențiale
21:29
George Simion, după rezultatele exit-poll-urilor: „Manipularea de la sondaje nu se confirmă. Eu mi-am luat rolul în serios”
21:25
Cine este Călin Georgescu. A obținut un rezultat surprinzător la alegerile prezidențiale din 2024
Prima menstruatie poate sa apara intre 10 si 14 ani. Nu va fi imediat urmata de menstruatii regulate, lunare.
"Regularizarea ciclului menstrual poate sa apara intr-o perioada de 2,3 4 ani de zile de la debutul primei sangerari menstruale, a menarhei, dar pot sa apare ponte ovulatorii", a spus doctorul Gabriel Lemnete.
Aceasta inseamna ca o sarcina nu este exclusa dupa inceperea vietii sexuale. In perioada de adolescentei, medicii nu recomanda tratament anticonceptional cu estro-progestative sau pilule combinate. Abia dupa finalul adolescentei intra in discutie pilulele.
"Se considera ca s-a terminat si maturarea din punct de vedere endocrinolgic a femeii si atunci ea poate sa opteze fara sa aiba efecte secundare necontrolabile pentru ca oricum exista efecte secundare dar pot fi deja controlate", a mai spus medicul.
17 ani este varsta medie de la care se pot lua aceste medicamente. Variaza insa de la o persoana la alta, de aceea recomandarea este stricta:
"Pentu a lua anticonceptionale, care au si efecte pozitive si multe efecte secundare este bine sa nu consultam internetul ci sa consultam medicul ginecolog", sustine doctorul Doina Nitulescu.
Si persoanele cu probleme de greutate trebuie sa fie precaute. Medicul va prescrie initial analizele uzuale in care intra obligatoriu testele ficatului.
Daca acestea prezinta modificari, se impun analize suplimentare. Spre exemplu, o hepatita virala exclude medicatia contraceptiva.
Semnalati medicului orice cancer mamar sau genital al mamei sau bunicii. In acest caz, medicul va decide daca e oportun tratatamentul cu anticonceptionale, mai ales la o varsta frageda.
"Cu cit sunt luate o perioada mai mare cu atit efectele sunt mai frecvente si se refera la canceru de sin, ovarian, uterin si cancerul de col", explica medicul.
Pe de alta parte, daca medicul va ofera o reteta de anticonceptionale, nu le intrerupeti dupa primele zile daca simtiti neplaceri.
"3 luni de zile este perioada de acomodare a pilulei cu organismul si a organismului cu pilula", a incheiat Doina Nitulescu.
Vizita la ginecolog este obligatorie cel putin o data pe an. Iar singura protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala este prezervativul.
De asemenea, daca medicul ginecolog nu va indica anticonceptionale, tot prezervativul ramane singura modalitate contraceptiva.