Hrana bazata exclusiv pe vegetale destabilizeaza organismul. Ce recomanda specialistii
Carente mari in organism - iata ce poate provoca hrana bazata exclusiv pe fructe, legume si cereale. Vorbim asadar de probleme de sanatate care apar cand nu respectam conditia de omnivori.
Evitati sa consumati doar vegetale perioade indelungate. Aceasta ca sa nu va destabilizati flora colonului.
Asa numitele perioade de detoxifiere pot sa va faca mai mult rau decat bine. Aflam imediat care sunt explicatiile medicilor.
Respectati-va conditia de omnivori, va sfatuiesc medicii. Asta inseamna o hrana cat mai diversificata. Insa mancati preponderent legume si fructe crude.
Dr. Andreea Dragomirescu, apifitoterapeut: "E bine sa fie zilnic cinci portii de legume si fructe. O portie de fructe inseamna un mar sau un fruct, la modul general. O portie de legume inseamna o salata mica de legume".
Cerealele integrale sunt si ele in topul alimentelor recomandate. Nu va ingrasa in combinatie cu legume sau leguminoase. Asadar, mizati pe grau, porumb, ovaz, orz, orez si hrisca.
Dr. Andreea Dragomirescu, apifitoterapeut: "Patru cerealele trebuie sa fie preponderente pentru ca de acolo ne extragem glucidele. 2-3 felii de piane integrala sunt bune".
Dar o hrana bazata exclusiv pe legume, fructe, cereale va furnizeaza un exces de fibre, in detrimentul nutrientilor din surse animale.
Prof. dr. Mircea Diculescu, sef sectie gastroenterologie: "Daca noi consumam numai fibre, nu vom aduce un aport de calorii suficient organismului, mai ales daca este un organism in crestere sau cu mare activitate fizica".
In colon exista doua tipuri de bacterii: de fermentatie si de putrefactie, care trebuie sa fie in echilibru cu ele insele, dar si cu organismul. Cele de fermentatie sunt propice doar pentru vegetale, cele de putrefactie doar pentru produsele animale.
Prof. dr. Mircea Diculescu, sef sectie gastroenterologie: "Nu vom putea sa furnizam suficiente proteine, pentru ca din celuloza nici bacteriile nu pot sa-si faca intotdeuna suficiente proteine".
Evitati detoxifierea pe termen lung, pentru ca produce carente si destabilizeaza flora normal a colonului.
Prof. dr. Mircea Diculescu, sef sectie gastroenterologie: "Exista in istoria omenirii boli de carenta pentru cei care mananca numai vegetale. Eu recomand oamenilor sa consume vegetale, sa comsume zarzavaturi, dar sa incerce sa nu fie exclusivisti. Sa manance peste, eventual pasare, sa manance branzeturi si lactate".
Doua oua pe saptamana, doua portii de peste, lactate fermentate zilnic - acestea va mentin orgasnimul in echilibru. Pentru aportul de fier e necesara o portie mica de carne rosie o data pe saptamana, sau o data la doua saptamani.