Anorexia nervoasa la copii. Cum pot parintii sa preintampine dereglarile in alimentatia celor mici
"Nu mai vreau sa mananc, pentru ca mi-am propus sa slabesc!" Pediatrii sunt extrem de ingrijorati cand aud de la un copil acesta fraza.
Din nefericire, cei mici pot trece extrem de usor in extrema. Asa apare anorexia nervoasa. Cum pot parintii sa preintampine astfel de episoade?
Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Sunt copii care spun nu mananc si am avut recent pentru ca si-au propus sa scape de 10-15 kilograme si atunci fac un grup. Unii dintr ei chiar ajung la o anorezie nervoasa si nu reusesc sa se redreseze."
Nu mai vreau sa mananc! Este o fraza care ingrijoreaza orice parinte. Desi indica o dorinta a celui mic, nicidecum o boala. Ajutati-l si mergeti impreuna la un consult de nutritie. Nu va impotriviti pentru ca ii cresteti riscul sa dezvolte anorexie nervoasa, o afectiune a psihicului. Medicul ii va stabili un program de pierdere ponderala, care exclude foamea.
Serban Damian, nutritionist: "Principala masura este rearanjarea meselor si rearanjarea alimentelor. Exemplul e sa inlocuiesti dulciurile concentrate cu alte dulciuri mai putin calorigene, sa spunem o prajitura de casa cu fructe, care are mai putine calorii decat o prajitura de cofetarie. Nu mergi pe metoda interzicerii si trecerii bruste de la un stil de alimentar la altul mai restrictiv taindu-i toate surse de placere in privinta alimentatiei."
Ideal ar fi sa urmati impreuna aceste reguli. Adevarata problema a kilogramelor incepe cu primii doi ani de viata. Parintii sunt cei care o induc. Ne nastem cu un numar prestabilit de celule grase. Pe parcusul vietii, greselile alimentare vor duce la umplerea acestor rezervoare.
Doctor Antonela Burlacu: "Daca in primii 2 ani de viata copilul nu are un comportament alimentar corect, el ramane un viata de adult cu un numar de celule adipoase mai mare decat al unei persoane normale. In timpul procesului de slabire celula adipos nu dispare, ea isi pierde depozitele si se subtiaza. Celula oricat de mult s-ar saraci in depozite adipoase, numarul de celule este mai mare."
In primii doi ani de viata cereti sfati specializat daca obervati ca bebelusul se situeaza peste limitele ponderale admise.