Analizele la care trebuie supusi copiii inainte de a incepe scoala. De ce este bine sa le fie verificata tensiunea
"Sa va iau si tensiunea!" le spune frecvent medicul de familie persoanelor de varsta a doua si a treia. Testul poate aduce insa informatii utile si pentru pacientii care nu au decat trei ani.
De altfel, pediatrii recomanda sa faceti aceasta verificare netraumatizanta pentru cel mic de cate ori aveti ocazia. Multe boli cardiace si endocrine ale copilariei evolueaza cu hiper-tensiune.
Incep scolile si gradinitele. Odata cu ele debuteaza si lungul sir al investigatiilor pentru cei mici. Exudat nazal, faringian ori examenul copro-parazitologic. Daca tot ajungeti la medicul de familie, cereti-i sa ii ia copilului si tensiunea, insista pediatrii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Suntem obisnuiti sa asociem aceasta analiza netraumantizanta cu varstele inaintate. Peste tot in lume, insa, tensiunea arteriala se masoara incepind de la trei ani.
Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Copilul care a implinit 3 ani nu poate sa nu aiba o tensiune arteriala luata. Sunt boli de inima care pot sa merga cu hipertensiune arteriala, sunt afectiunie renale, sunt afectiuni endocrine si trebuie sa stii de unde pornesti."
Hipertensiunea in copilarie are sapte cauze patologice frecvente. O parte dintre boli evolueaza fara alte simptome. Examenul e total neinvaziv.
Si daca tot incepe un nou an scolar, adica inca o etapa in dezvoltarea accelerata a copilului, mai sunt doua testari care pot veni cu informatii vitale despre cel mic.
Dumitru Oraseanu: "Cu totii avem idee sa mergem sa facem ecografie cand mame e gravida, ulterior uitam in primul an de viata, eu cred ca trebuie facute obligatoriu, repetata pana la 4-5 ani. De ce? Sunt multi copii care vin in special afectiuni renale care n-au fost invetigati la timp si o simpla ecografia ne-ar fi ajutat."
Vorbim din nou despre o investigatie care nu doare si nu streseaza copilul.
Colectivitatea ii pune la lupta intregul sistem imunitar. Dar episoadele interminabile, cu secretii nazale, tuse sau febra pot avea o cauza organica.
Claudia Nechifor, medic primar imunolog si alergolog: "Imunogloblulinele A ne spun daca muscoasele noastre se apara bine de infectii din special la copii mici si scolare se constat aceste deficite de imunoglobuline A."
Deficitele se trateaza medicamentos, reducandu-se astfel si frecventa infectiilor respiratorii. Analiza se numeste imunograma. Iar informatiile dau medicului o imagine ampla despre micutul organism aflat in dezvoltare accentuata.